Un computer Apple-1 funcțional împreună cu un set de accesorii unice a fost scos la licitație pe data de 23 mai, prin intermediul casei de licitații Christie’s, iar suma pentru care a fost vândut este una destul de mare. În anul în care acest computer a fost scos pe piață se putea cumpăra cu un preț de 666,66 de dolari, iar în prezent în cadrul licitației online a fost vândut cu suma de 371.250 lire sterline, echivalentul a 471.000 de dolari.

Acest model de Apple-1 este deosebit din mai multe puncte de vedere. Acesta a fost construit direct într-o servietă și este complet funcțional, în timp ce setul scos la licitație a inclus și câteva accesorii unice. Printre acestea se regăsesc și câteva lucrări unice, “primul manual extrem de rar” publicat de Apple Computer, un recorder cu casetă Panasonic, un microprocesor Motorola și multe altele. Un lucru important este legat de manualul de utilizare, având în vedere că acesta a fost inscripționat cu primul logo Apple, reprezentându-l pe Isaac Newton, marele fizician englez. De asemenea, logo-ul a fost realizat de către cel de-al treilea cofondator Apple, Ronald Wayne, logo-ul fiind folosit în perioada 1976 – 1977.

Acest model a fost realizat de către cofondatorii Steve Jobs și Steve Wozniak, iar într-o primă fază au obținut o comandă de 50 de bucăți pin partea patronului unui mic magazin de electronice de la Palo Alto, California. Apple-1 putea fi achiziționat de către cumpărătorul final fără carcasă, sursă de curent, tastatură sau monitor. În schimb, calculatorul era vândut sub forma unei plăci de bază pre-asamblate, ceea ce făcea ca  Apple să se situeze oricum cu mult în fața concurenților, potrivit casei de licitații.

Se crede că  primul cumpărător al acestui device a fost un anume Stan Veit. Până în ziua de azi, aparatul a trecut prin mâinile a 6 proprietari, ultimul cumpărându-l online la licitație, pe 23 mai 2019, conform evidențelor ținute de “Registrul Apple-1”, o inițiativă a unor pasionați ai brandului californian.

În prezent se crede că mai există în jur de 80 de unități Apple-1, având în vedere că inițial Apple a construit aproximativ 200 de unități. Aproximativ 15 dintre acestea se regăsesc în prezent în colecții ale diferitelor muzee.

credit foto: 9to5mac.com