Tesla implementează anumite actualizări care vizează sistemele de baterii ale vehiculelor Model S și Model X ale companiei, ca urmare a recentelor incidente în care bateriile a două automobile ale companiei au luat foc în mod inexplicabilconform CNN. Potrivit companiei, principala cauză a produceri incendiilor o reprezintă apariția unor nefuncționalități ale soft-urilor bateriilor pentru Model S și X. Actualizarea software-ului, care va fi transmisă wireless către toate modelele S și Model X din întreaga lume, vizează o mai bună protecție a bateriilor și îmbunătățirea longevității lor.

Schimbarea vine după ce un vehicul Tesla a luat foc în Hong Kong acum câteva zile, fiind pentru a doua oară când un vehicul Tesla a fost găsit arzând în ultimele săptămâni. Luna trecută au fost difuzate imagini ale unui vehicul Model S care ar fi explodat într-o parcare a unui centru comercial din Shanghai, determinând compania să investigheze incidentul împreună cu autoritățile chineze. Reprezentanții Tesla au adăugat că, deși sunt încă în lucru pentru a determina cauza incendiului, au constatat că “au fost afectate câteva module de baterii”.

“Dintr-un exces de prudență, revizuim setările de încărcare și de gestionare a temperaturii pentru vehiculele Model S și Model X”

A declarat purtătorul de cuvânt al companiei, conform sursei citate.

Iar în acest sens compania nu a dat prea multe clarificări, având în vedere că softul sistemului de management al bateriilor Tesla este unul dintre cele mai mari secrete ale companiei, și despre care nu se vorbește nici măcar la nivel de zvonuri. Deși compania Tesla a trimis o echipă de specialiști la Shanghai pentru a verifica circumstantele incendiului, cu toate astea compania încă nu a dat nici un rezultat. Având în vedere, totuși, că acest incendiu a fost foarte mediatizat în presa din Asia.

Vehiculele electrice sunt în general mult mai puțin susceptibile în ce privește izbucnirea unui incendiu decât vehiculele pe benzină, iar incidentele precedente care au implicat vehicule Tesla au fost raportate în mare măsură la vehicule aflate în mișcare sau vehicule care au fost implicate în accidente. În total sunt aproximativ 20 de incidente care au implicat modele de automobile Tesla, însă ceea ce pare de necrezut este faptul că în urma celor mai recente incidente, mașinile au luat foc după ce au fost parcate.

Tesla, care deține în prezent peste jumătate de milion de vehicule aflate în circulație, și-a apărat tehnologia spunând că vehiculele sale “au de 10 ori mai puține șanse să experimenteze un incendiu decât o mașină cu combustibil convențional”.

Compania a adăugat că sistemele de acumulatori sunt proiectate astfel încât

“în cazurile foarte rare în care este posibil să apară un incendiu, acesta să se răspândească foarte încet iar căldura să fie evacuată în afara cabinei, avertizând ocupanții că există o problemă și oferindu-le suficient timp pentru a ieși din vehicul“

Cu toate acestea, potrivit sursei citate, purtătorul de cuvânt al companiei a spus

“Credem că numărul corect de incidente la care aspirăm este zero”

credit foto: Teslarati.com