Fondatorul „Telegram”, Pavel Durov, acuză guvernul chinez că ar fi stat la baza unui atac recent DDoS asupra serviciului criptat de mesagerie, conform The Verge. Acesta spune că în mare parte adresele IP care au fost de vină au provenit din China. De altfel, un atac DDoS (Designated Denial of Service) este acel atac utilizat de către infractori pentru a putea avea posibilitatea să întrerupă funcționarea site-urilor web.

Mai exact se trimit milioane de solicitări către un site web ( se manifestă exact ca atunci când apeși F5 pentru reîmprospătare) până când într-un final cedează site-ul respectiv. Ba mai mult decât atât, fondatorul serviciului de mesagerie criptată a menționat faptul că acest atac DDoS a coincis cu protestele în curs de desfășurare din Hong Kong.

Durov gândindu-se la faptul că cei mai mulți utilizatori folosesc aplicații criptate de mesagerie pentru a putea evita detectarea în timp ce își pot coordona protestele. În cele din urmă atacul ridică semene de întrebare la adresa guvernului chinez având în vedere că a încercat să perturbe eficacitatea serviciului de mesagerie criptat, astfel încât acest serviciu să nu mai fie folosit ca instrument de organizare a numărului mare de demonstranți care să participle la proteste.

Cu atât mai mult, Bloomberg a raportat că aplicațiile de mesagerie criptate așa cum sunt Telegram și FireChat se află în mod curent în App Store din Hong Kong, în timp ce demonstranții încearcă să-și ascundă adevăratele identități. Pe lângă aceste servicii de mesagerie criptată, Bloomberg susține că protestatarii își acopereau fețele pentru a putea evita sistemele de recunoaștere facială și mai mult decât atât se evită folosirea cardurilor de transport public care pot lega locația de identități.

Pe contul oficial de Twitter, al serviciului Telegram, a fost declarat faptul că serviciul a avut parte de un atac DDoS, mai ales de către adresele IP originare din China, fapt care a dus la întreruperea serviciului și neprocesarea cererilor legitime de la utilizatori. Totodată Telegram a dat asigurări că datele utilizatorilor sunt în siguranță, iar atacul DDoS pare să fie stabilizat.