Noul serviciu de streaming pentru jocuri video, Google Stadia, va fi lansat în 14 țări în luna noiembrie cu o mulțime de titluri de top și un plan de abonament Pro care costă doar 10 dolari pe lună, anunță dailymail.co.uk. Pentru 9,99 de dolari pe lună, utilizatorii din 14 țări vor avea acces la o gamă largă de jocuri cu rezoluție de 4K care rulează la 60 de cadre pe secundă, inclusiv Assassin’s Creed, Dragon Ball Xenoverse 2, NBA 2K și multe altele. Google va lansa, de asemenea, un plan de abonament gratuit, numit Stadia Base, în 2020, care va oferi utilizatorilor acces la jocuri cu rezoluție de 1080p.

Pe lângă cele două planuri de abonament, Google mai oferă și un nou pachet Founder’s Edition care include componente hardware, Google Chromecast Ultra (pentru conectare la TV) și un controler Night Blue Stadia, dar și alte avantaje la un preț de 129 de dolari.

Stadia va fi disponibilă în noiembrie în Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Franța, Germania, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Norvegia și Finlanda. În anul 2020, Google va aduce Stadia în mai multe regiuni. În cadrul lansării Stadia va include accesul la 31 de jocuri care provin de la 21 de editori, dar în momentul de față singurul joc disponibil este shooterul Destiny 2. Ba mai mult decât atât, Google va prezenta mai multe jocuri la conferința E3 care va avea loc săptămâna aceasta, iar în viitorul apropiat va lansa noi titluri ale propriilor jocuri.

Prin urmare se așteaptă ca jocurile noii platforme Stadia să coste la fel de mult ca jocurile de pe console, PlayStation, Xbox și Steam. De asemenea, există anumite cerințe în ce privește viteza de internet a utilizatorilor și anume viteza minimă de download de 10Mbps, iar viteza de upload trebuie să fie de cel puțin 1Mbps. Stadia Pro oferă utilizatorilor ei rezoluție 4K, video HDR, 60 fps și sunet 5.1 surround, în timp ce Stadia Base oferă utilizatorilor rezoluție de până la 1080p, 60 fps, dar și sunet stereo. Totodată utilizatorii serviciului Stadia Base vor avea nevoie de o viteză de download de 10 Mbps pentru a avea parte de o rezoluție de 720p.

Stadia a debutat pentru prima oară la un eveniment al companiei Google din luna martie, la momentul respectiv reprezentanții companiei spunând că noul serviciu va fi disponibil în SUA, Marea Britanie și Canada, precum și în alte țări în viitor.

Un beneficiu în ce privește utilizarea noului serviciu de streaming Stadia este acela prin care platforma de jocuri operează în întregime în Cloud și de asemenea permite accesul instantaneu la toate jocurile disponibile pe orice tip de dispozitiv, fără a fi nevoie de nicio descărcare plictisitoare. De altfel, Stadia oferă o alternativă tradiționalei console de jocuri, astfel utilizatorii se pot juca pe laptop, desktop, televizor, tablete sau telefoane și totodată pot utiliza mouse-ul și tastatura proprie.

Compania a lansat de asemenea și primul controler de jocuri Stadia care are integrat Asistentul AI Google și costă 69 de dolari. Acesta este disponibil în trei variante de culoare: Wasabi Green, Just Black și Clearly White. Controlerul se conectează la orice joc Stadia care rulează în centrul de date Google prin WiFi. De altfel, Stadia se bazează pe inițiativa Google „Project Stream” de anul trecut și care permite utilizatorilor să joace Assassin’s Creed Odyssey în browser-ul Google Chrome cu propriul controler PlayStation sau Xbox.

În cazul în care veți vedea jocul preferat pe YouTube, tot ce trebuie să faceți este să apăsați pe butonul „Play Now” și în câteva secunde respectivul joc se va încărca pe ecran. Jocurile Stadia pot fi accesate pe laptop-uri, desktop-uri, televizoare, tablete și telefoane, ceea ce va face posibil să “va jucați unde doriți, atunci când doriți”, afirmă reprezentanții companiei, potrivit sursei citate.

Stadia va permite redarea pe mai multe dispozitive în același timp, pe orice consolă sau sistem, ceea ce va face mai ușor pentru utilizatori să joace împotriva prietenilor lor, indiferent de hardware-ul pe care îl folosesc. Totodată există și Stream Connect care va permite redarea în modul split-screen, fără să sacrifice performanța și calitatea jocurilor. Potrivit companiei, acest lucru va reînsufleți experiența multiplayer care a fost pierdută din cauza jocurilor cu cerințe din ce în ce mai mari.

Unele dintre primele jocuri disponibile pe platforma Google Stadia, conform startupcafe.ro, sunt:

 • Bandai Namco – Dragon Ball Xenoverse 2
 • Bethesda – DOOM Eternal, DOOM 2016, Rage 2, The Elder Scrolls Online, Wolfenstein: Youngblood
 • Bungie – Destiny 2
 • Capcom  TBD
 • Coatsink – Get Packed (Stadia exclusive)
 • Codemasters – GRID
 • Deep Silver – Metro Exodus
 • Drool – Thumper
 • Electronic Arts – TBD
 • Giants Software – Farming Simulator 19
 • Larian Studios – Baldur’s Gate 3
 • nWay Games – Power Rangers: Battle for the Grid
 • Rockstar Games – TBD
 • Sega – Football Manager
 • SNK – Samurai Shodown
 • Square Enix – Final Fantasy XV, Tomb Raider Definitive Edition, Rise of the Tomb Raider, Shadow of the Tomb Raider
 • 2K Games – NBA 2K, Borderlands 3
 • Tequila Works – Gylt (Stadia exclusive)
 • Warner Bros. – Mortal Kombat 11
 • THQ – Darksiders Genesis
 • Ubisoft – Assassin’s Creed Odyssey, Just Dance, Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, Tom Clancy’s The Division 2, Trials Rising, The Crew 2

credit foto: 9to5Google, dailymail.co.uk, Trusted Reviews