Algoritmul pe care Samsung l-a dezvăluit de curând poate crea videoclipuri false folosind doar o singură imagine. Acest lucru se poate întâmpla deoarece tehnologia utilizează  anumite repere pentru a aduce imagini la viață. Pusă în practică această tehnologie a putut realiza videoclipuri prin animarea unor fotografii a lui Salvador Dali, Mona Lisa, dar și multe alte celebrități. Ca și cum lumea imaginilor și videoclipurilor falsificate nu este suficient de înfricoșătoare, cercetătorii de la centrul AI al companiei Samsung din Moscova au dezvăluit un algoritm care poate realiza videoclipuri folosind doar o singură imagine.

Potrivit dailymail.co.uk, cercetătorii au prezentat într-o demonstrație video și o lucrare publicată în jurnalul ArXiv abilitatea algoritmilor Machine Learning de a realiza videoclipuri utilizând doar o singură fotografie.  Astfel acest sistem a reușit astfel să aducă la viață chipuri celebre precum cel al lui Salvador Dali, sau al celebrei actrițe Marilyn Monroe cu ajutorul unei singure imagini statice. De asemenea, cu cât sunt folosite mai multe imagini, cu atât videoclipul este mult mai realist.

Deși o singură imagine transpusă într-o față în mișcare poate părea considerabil modificată, cercetătorii spun că un număr de 32 de fotografii pot produce un clip cu o precizie foarte mare, extrem de realist. Se pare că această nouă tehnologie a îmbunătățit algoritmii folosiți pentru a produce imagini și clipuri video false prin metodele actuale nu doar din punct de vedere al realismului acestora ci și prin volumul de muncă necesar pentru crearea de falsuri fotorealiste.

Programele bazate pe Machine Learning sunt dezvoltate pe baza unui volum semnificativ de informații stocate, în cazul de față necesitând ca algoritmul să scaneze seturi mari de date ale corpului sau ale feței subiectului. Această metodă limitează aplicarea programului la persoane care au cantități suficiente de imagini și videoclipuri disponibile pentru a fi utilizate. În cazul noului software dezvoltat de cercetători, aceste seturi de date sunt mai mult un lux decât o necesitate.

Totodată noul algoritm a fost instruit utilizându-se baza de date publică Vox Celeb care conține mai mult de 7.000 de imagini ale celebrităților din videoclipuri postate pe YouTube. Folosind aceste date, AI a putut să stabilească ceea ce cercetătorii au numit caracteristici „landmark” – trăsături identificabile în mod universal, indiferent că este vorba despre sunete, ochi sau alte trăsături ale subiectului.  Ceea ce este remarcabil la acest algoritm este faptul că pe lângă recunoașterea trăsăturilor comune, acesta poate recunoaște foarte rapid trasăturile specifice ale unui subiect.

Prin urmare această nouă tehnologie se poate aplica și în cazul persoanelor care nu sunt celebrități. Folosind doar câteva selfie-uri ale unui subiect, tehnologia poate crea un clip video în care se poate imita modul în care o persoană ar putea să-și miște capul și de asemenea să vorbească.

De altfel există voci care spun că astfel de tehnologii pot fi folosite pentru a crea falsuri și pentru a răspândi dezinformarea mai ales în cazul politicienilor, sau să poată fura identitatea altor oameni.

credit foto/video: dailymail.co.uk