Robotul denumit Rubion este programat să adune numai acele căpșuni care sunt „perfecte”. De altfel pentru a asigura necesarul de căpșuni pentru celebrul turneu de tenis de la Wimbledon ediția 2019, care a debutat luni, 1 iulie, a fost nevoie de 14 roboți de acest fel. Rubion are chiar și o cameră “încorporată” care utilizează senzori pentru a alege doar acele fructe perfecte. În cazul turneului de la Wimbledon se așteaptă că fanii să consume în jur de 34.000 de kg de căpșuni pe toată durata evenimentului.

Cei care sunt responsabili cu aprovizionarea căpșunilor s-au asigurat că pot colecta suficiente fructe pentru a le putea oferi iubitorilor de tenis. Potrivit Daily Mail, Rubio este programat să aleagă numai acele fructe care sunt perfecte, și doar 14 mașini sunt capabile să adune suficient de multe fructe pentru toată durata turneului de tenis. De asemenea, robotul culege fructele fără să le strivească și poate împacheta o căpșună la fiecare 5 secunde, astfel încât rezultatul pentru o întreagă zi, circa 16 ore, este de 360 de kilograme de căpșuni.

Realizatorii acestui concept tehnologic susțin faptul că robotul întrece chiar și cel mai entuziast culegător de fructe, care “are nevoie de pauze și se plânge din cauza vremii”. Producătorul belgian ACTPHAST 4.0, care este specializat în furnizarea de soluții robotizate pentru agricultură și alimentație, a lansat Rubion.

Totodată robotul este destinat să culeagă căpșunile și apoi să le sorteze după mărime și greutate, înainte de a le împacheta în caserole. Fiind programat și cu senzori de detectare a luminii, Rubion poate detecta lungimile de undă reflectate de fructe, astfel încât să fie alese cele mai bune fructe. Fondatorul și CEO-ul ACTPHAST, doctorul Tom Coen, a afirmat, conform Daily Mail:

„Colectarea fructelor moi cu ajutorul roboților a fost întotdeauna dificilă, având în vedere faptul că acestea sunt atât de ușor de strivit iar sensibilitatea necesară pentru a discerne dacă un fruct este copt sau putred pur și simplu nu există. Cu toate astea, Rubion, robotul nostru autonom de adunat căpșuni, este o modalitate inedită de abordare a acestei probleme. Este comparabil cu un om în multe feluri. Robotul sortează numai cele mai bune fructe proaspete, de culoare roșie și nu va zdrobi sau strica căpșunile în nici un fel”.

Rubion, care a fost descris ca fiind o “revoluție”, lucrează neobosit la o rată de aproximativ 11.500 fructe pe parcursul a 16 ore. Conceptul a venit de la compania de cercetare și dezvoltare Octinion, care apoi a colaborat cu ACTPHAST pentru a crea rezultatul final. Co-fondatorul și directorul tehnic al companiei Oction, doctorul Jan Anthonis a spus:

„Robotul nostru nu are nevoie de o pauză sau de o vacanță și nu se plânge de vreme. Fructele putrezite și neculese din cauza lipsei culegatorilor umani în fermele din întreaga lume ar putea fi abordate în curând cu ajutorul roboților. În același fel în care tu știi cum arată o căpșună fragedă, zemoasă și roșie, Rubion poate face acest lucru matematic, căutând semnăturile termice spectroscopice în infraroșu oferite de un fruct perfect, obținându-se de fiecare dată rezultatul perfect. Brațul are tehnologia noastră patentată de „prindere prin atingere ușoară” care nu va mai provoca daune căpșunilor, așa cum ar face un om. Culege căpșunile literalmente ca o persoană fără a tăia sau arde tulpina, ci culegând de fapt fructul”.

Colaborarea cu cei de la ACTPHAST a avut ca rezultat camera cu senzori încorporați, cu ajutorul căreia se garantează că doar fructele roșii și coapte vor fi culese. Conform Daily Mail, lucrul acesta este precizat și de către coordonatorul centrului de informare al companiei, Peter Doyle care a informat:

„A fost o adevărată realizare să ajutăm la elaborarea componentelor fotonice cheie care au realizat în cele din urmă culegatorul de căpșuni robotizat. Companiile existente care nu au mai folosit niciodată fotonica, se uită la ACTPHAST 4.0 pentru a le ajuta să elaboreze componenta fotonică a produsului lor de ultimă generație”.

credit foto: The Sun, Octinion