Nucleul industriei IT&C din America este puternic afectat de războiul comercial cu China. Producătorii de chipset-uri au suferit pierderi în ultimele două luni după ce Casa Albă a impus restricții companiei chineze Huawei. Tarifele propuse recent de către președintele Donald Trump pentru importurile din China vor îngreuna și mai mult situația.

Intel, Qualcomm și Advanced Micro Devices (AMD) au declarat recent că menținerea tensiunilor comerciale în ce privește China și restricțiile privind vânzarile către compania Huawei influențează semnificativ raportările și prognozele acestora.

„Incertitudinile tarifare și comerciale au creat anxietate în lanțurile de aprovizionare ale clienților noștri”

a declarat CEO-ul Intel, Bob Swan, în cadrul unei conferințe cu acționarii companiei din data de 25 iulie, potrivit CNN.

Companiile doresc ca autoritățile americane să pună capăt războiului comercial. În schimb, președintele Trump a declarat cu câteva zile în urmă că Statele Unite vor impune un tarif de 10% restului de 300 de miliarde de dolari reprezentând mărfuri chinezești care nu fuseseră deja supuse tarifării. Aceste bunuri, care vor include laptopuri, smartphone-uri și alte produse tehnologice, vor afecta foarte mult producătorii de chipset-uri .

De asemenea, interdicțiile aplicate companiei Huawei amenință și afacerile americane. Producătorii de chipset-uri au cerut administrației Trump să permită reluarea vânzărilor către Huawei. Săptămâna trecută, directorii executivi de la șapte furnizori americani ai Huawei s-au întâlnit cu președintele Trump pentru a discuta în legătură cu aceste restricții. La această întâlnire au fost prezenți directorii executivi ai companiilor Qualcomm, Google, Intel, Broadcom, Micron, Western Digital și Cisco.

În luna mai a acestui an administrația Trump a interzis firmelor americane să folosească echipamentele de telecomunicații Huawei precum și să vândă componente către compania chineză. Guvernul SUA se teme că echipamentele de telecomunicații ale companiei Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, o afirmație pe care Huawei o neagă. Ulterior, administrația a mai adăugat cinci companii chineze pe aceeași „Listă de entități” a companiilor interzise în America.

Președintele Trump a afirmat în iunie că va relaxa interdicția de export către Huawei, dar există confuzie în privința produselor pe care le vor putea livra furnizorii americani și când. Potrivit unui raport al agenției de știri Reuters, citat de CNN, secretarul Departamentului pentru Comerț, Wilbur Ross, a declarat că începând din această săptămână guvernul ar putea începe să răspundă companiilor americane care solicită licențe pentru a relua vânzările către Huawei. Între timp, multe dintre aceste companii se tem că vânzările lor vor avea de suferit ca urmare a restricțiilor și a incertitudinii comerciale generale.

Potrivit raportului financiar publicat săptămâna trecută, Qualcomm a înregistrat venituri de 4,9 miliarde de dolari pentru trimestrul fiscal încheiat în iunie, în scădere cu 13% față de aceeași perioadă din anul precedent. Reprezentanții companiei au afirmat că această situație a fost creată în parte deoarece Huawei, un cumpărător major al chipset-urilor Qualcomm pentru telefoanele mobile  care urmează să fie vândute în afara Chinei, și-a schimbat strategia de afaceri ca răspuns la interdicția de export.

De asemenea, Qualcomm a anunțat livrări estimate pe tot parcursul anului între 140 și 160 de milioane de dolari, ceea ce ar reprezenta o scădere de la 31% la 40% față de anul precedent. CEO-ul Steve Mollenkopf a declarat că se preconizează că interdicția de export către Huawei va continua să „creeze valuri” în următoarele două trimestre.

AMD a avut, de asemenea, un trimestru provocator. Potrivit sursei citate, compania a înregistrat o scădere de 13% a veniturilor pentru cele trei luni care se încheie în iunie. AMD a fost în special afectată de adăugările făcute de guvernul american la „Lista de entități” în luna iunie, deoarece trei dintre companiile chineze adăugate la aceasta făceau parte dintr-o asociere comună pe care AMD o are în China pentru a licenția tehnologia microcipurilor sale.

O mare parte a impactului interdicției de export către compania Huawei nu a produs încă efecte, a declarat analistul financiar din cadrul Bank of America, Tal Liani. Huawei a anticipat interdicția și a făcut achiziții suplimentare de la furnizorii americani pentru a-și construi o rezervă de componente, ceea ce înseamnă că producătorii americani au obținut o creștere a vânzărilor care a atenuat scăderile.

Unele companii americane au reluat vânzările de produse selecționate către Huawei despre care au decis că nu sunt incluse în interdicția de export. Printre aceste companii se află și Micron care și-a anunțat intențiile în această privința odată cu prezentarea raportului financiar de luna trecută. Cu toate acestea veniturile companiei în cele trei luni cuprinse în raport au înregistrat o scădere din cauza incapacității de a-și vinde produsele către Huawei care anterior fusese principalul client Micron și care a contribuit cu 13% din veniturile companiei în prima jumătate a anului 2019.

Însă la momentul de față nu este clar dacă aceste acțiuni vor fi suficiente pentru a reduce complet pierderile în cazul în care interdicția de export rămâne în vigoare iar tensiunile comerciale continuă să producă efecte. Specialiștii din domeniul financiar afirmă că rezolvarea problemelor comerciale este foarte importantă atât pentru Huawei, cât și pentru companiile americane.

credit foto: Financial Times