Cert este că polul nord magnetic se deplasează, îndepărtându-se de Canada către Siberia, problema nefiind această deplasare ci viteza cu care se produce.  Câmpul magnetic care înconjoară pământul este în continuă schimbare, însă nordul magnetic al planetei s-a deplasat atât de repede în ultimii ani încât experții în domeniul geomagnetismului global au fost nevoiți să facă o urgentă actualizare a Modelului Magnetic Global (WMM), în care să apară poziția exactă a polului nord magnetic la momentul actual. Aceste actualizări se fac o data la 5 ani, următoarea fiind programată în cursul anului 2020, dar având în vedere viteza mărită de deplasare a polului, cercetătorii au fost nevoiți să facă această actualizare urgentă.

Chiar dacă tehnologia GPS nu este afectată de aceste schimbări, datorită faptului că aceasta funcționează cu ajutorul sateliților, Modelul Magnetic Global are diverse utilizări, de exemplu pentru software-uri de cartografiere folosite de agențiile militare și guvernamentale sau pentru a realiza hărțile digitale pentru smartphone-uri.

Dr. William James Brown, geolog în cadrul Institutului Britanic de Studii Geologice, care a lucrat la această actualizare a Modelului Magnetic Global (WMM), declară că:

“Polul s-a deplasat cu aproximativ 1.000Km între 1900 și 1990, și de asemenea s-a mișcat cu aproximativ 1.000Km de la sfârșitul anului 1990 până în ziua de azi, astfel viteza s-a mărit considerabil.”

Astfel viteza de deplasare a polului nord magnetic a ajuns la 50Km/an în ultima vreme. Daniel Lathrop, geofizician la Universitatea din Maryland, susține că motivul pentru care acesta se deplasează cu o viteză mărită către Rusia este atribuit turbulențelor care se produc în lichidul din miezul exterior al Pământului, un ocean vast de fier topit și nichel, care alimentează și generează câmpul magnetic al planetei.