Cu câteva zile în urmă Huawei a primit o mare lovitură din partea companiei Google. Conform decretului emis de Casă Albă prin care guvernul federal are puterea de a bloca achizițiile de tehnologie străină, considerată a fi o amenințare la adresa securității, Google a anunțat că a retras licența companiei Huawei de a utiliza sistemul de operare Android. În urmă cu două zile, Departamentul de Comerț al SUA a atenuat lovitura prin emiterea unei licențe temporare care să permită Huawei să trimită timp de trei luni actualizări de software la dispozitivele existente, dar chiar și așa, Intel, Qualcomm și alți furnizori au hotărât să rupă relațiile comerciale cu compania chineză, această decizie fiind cu efect imediat.

Compania a stocat suficiente componente fabricate în SUA pentru a continua producția de smartphone-uri pentru o perioadă cuprinsă între trei luni și un an, deci va avea suficient timp să se pregătească pentru o eventuală criză. Dar, la un moment dat, stocul se va epuiza și Huawei se va confrunta cu o alegere dificilă: fie să găsească un mod de fabricare a unui smartphone fără tehnologie americană, fie să părăsească complet afacerea smartphone-urilor.

Potrivit theverge.com, Huawei proiectează procesoarele pentru telefoanele Android, dar se bazează în continuare pe componente produse în afară țării. I ce privește ultimul său telefon, P30 Pro, lista include sticla Corning care acoperă partea din față și spatele dispozitivului, memoria flash de la Micron, componentele de rețea care permit telefonului să se conecteze la rețelele 3G și LTE și multe altele. Și de asemenea nu ar fi un telefon cu sistem de operare Android fără software Google, deși Huawei declară că a dezvoltat un sistem propriu care poate înlocui Android și Windows și se presupune că este gata să fie implementat dacă este necesar. Cu toate acestea, dacă decizia Departamentului de Comerț, privind întreruperea relațiilor comerciale cu compania chineză, va fi definitivă, compania Huawei va fi forțată să găsească înlocuitori pentru o mulțime de componente, toate în același timp.

Aceasta este o situație neobișnuită într-o industrie care este bazată pe comerțul internațional, dar nu este absolut fără precedent. Compania chineză de telefonie mobilă ZTE a fost interzisă pentru scurt timp de SUA în 2018, blocând posibilitatea acesteia de a importa produse de la companii americane precum Google, Qualcomm și Dolby. Pentru a face față pierderii Qualcomm, care a furnizat chipseturi Snapdragon, ZTE a încheiat o înțelegere cu MediaTek, o companie din Taiwan. După câteva luni, președintele Trump a pus capăt interdicției, spunând că s-ar pierde prea multe locuri de muncă dacă aceasta ar fi continuat.

Cât de drastice vor fi schimbările pentru Huawei? Depinde de dispozitiv și unde va fi lansat. Va prezentăm o analiză a componentelor care ar trebui să se schimbe în celebrul P30 Pro, potrivit rezultatelor dezmembrării dispozitivului prezentate de către ifixit.com:

  • Corning, producătorul de sticlă Gorilla Glass, asigură sticla pentru P30 Pro și a fost furnizor al Huawei pentru mai multe modele recente de smartphone-uri, precum și laptopuri cu sistem de operare Windows. Corning este o companie americană, iar în eventualitatea întreruperii relațiilor comerciale cu Huawei, aceștia ar trebui să aleagă un alt furnizor. Un astfel de partener ar putea fi AGC Asahi Glass, un concurent japonez care produce sticla Dragontrail. Google spre exemplu a optat pentru utilizarea sticlei Dragontrail în locul Gorilla Glass în ce privește noul său dispozitiv Pixel 3A, probabil pentru a reduce costurile. În timp ce Asahi nu este un brand la fel de cunoscut ca și Corning, o înțelegere cu Huawei ar putea să transforme compania japoneză într-un concurent de luat în seamă.
  • Memoria flash integrată în P30 Pro vine de la Micron, un furnizor din Boise, Idaho, care a suspendat livrările către Huawei. Alți furnizori, cum ar fi Toshiba și Samsung, ar putea fi considerați potențiali parteneri, deși subsidiara HiSilicon a companiei Huawei ar putea dezvolta propria componentă de stocare. Huawei și-a exprimat interesul față de stocare, nu internă, ci cu propriile carduri de memorie Nano. Acestea au aceleași dimensiuni cu ale unei cartele Nano SIM, iar această tehnologie ar putea reprezenta un semn că Huawei a început să creeze propria tehnologie de stocare.
  • Skyworks și Qorvo, ambele din SUA, furnizează modulele front-end, care acționează ca și plăci de rețea, în P30 Pro. Acestea oferă telefonului capacitatea de a suporta frecventele 3G și LTE în întreaga lume. Potrivit iFixit.com, modelul Galaxy S10 de la Samsung utilizează de asemenea componente Skyworks și Qorvo. Deci, aceasta pare a fi opțiunea cea mai populară. În varianta întreruperii permanente a relațiilor comerciale cu firmele americane, Huawei va fi nevoită să își dezvolte propriile module front-end pentru a menține compatibilitatea cu anumiți furnizori.
  • Așa cum știm Google a retras licența de Android a companiei Huawei, permițându-i acesteia să lucreze cu versiunea open-source a sistemului de operare (AOSP). Astfel va împiedica compania să ofere utilizatorilor săi aplicații și servicii create de Google, ceea ce înseamnă că dispozitivele Huawei nu vor mai primi actualizări ale caracteristicilor de securitate. Într-o postare pe o rețea de socializare, Google a afirmat faptul că “actualii posesori ai dispozitivelor Huawei” nu vor fi afectați de aceste schimbări. Însă rămâne problema noilor dispozitive, inclusiv a smartphone-ului pliabil Mate X de la Huawei.

Pentru moment, nu este nevoie să se schimbe furnizorii pentru următoarele componente:

  • Samsung și LG produc majoritatea display-urilor OLED din lume, iar Huawei utilizează display-uri de la ambele companii, precum și ale producătorului chinez mai puțin cunoscut BOE. Este probabil că cele trei companii vor continua să vândă display-uri companiei Huawei. Japan Display ar putea fi o altă opțiune, deși recent a început să producă display-uri OLED și nu ar fi în măsură să satisfacă cererea Huawei de unul singur.
  • modulul camerei foto pentru modelul P30 Pro este furnizat de compania chineză Sunny Optical. Acesta are cea mai bună performanță a camerei foto în condiții de lumina slabă pe care le-am văzut la un smartphone până acum.
  • Memoria RAM este o altă componentă care nu este produsă de Huawei. Compania sud-coreeană SK Hynix a furnizat RAM LPDDR4X pentru P30 Pro, reprezentând o tranziție față de memoria RAM furnizată de compania americană Micron pentru P20 Pro.

Având în vedere opțiunile, situația în care se află compania Huawei poate fi mai puțin sumbră decât pare. În comparație cu ZTE care a avut de suferit în urma interdicției de a importa componente esențiale de la companiile americane, Huawei este mult mai pregătită să facă față unei asemenea provocări. La fel ca Apple, își proiectează propriile procesoare iar dacă își va dezvolta linia de producție a subsidiarei HiSillicon, va avea posibilitatea să le și producă, precum și alte componente.

O problemă o reprezintă gama de laptopuri a companiei Huawei având în vedere că Intel și Qualcomm au anunțat întreruperea relațiilor comerciale cu aceasta, iar procesoarele dezvoltate de Huawei sunt destinate exclusiv telefoanelor nu si laptopurilor. Acest fapt este cu atât mai important cu cât modelul MateBook X Pro este unul dintre cele mai apreciate laptopuri la momentul de față.

Interzicerea accesului la componente fabricate în SUA ar reprezenta un moment de cotitură pentru orice companie producătoare de telefoane mobile, în special dacă îi este restricționat și accesul la sistemul de operare care face ca un telefon să funcționeze conform așteptărilor utilizatorilor. Nu există îndoială că Huawei va fi afectată de acest decret și de ceea ce va urma. Însă, în cazul în care China va alege să recurgă la represalii în ce privește acest război economic, acest lucru ar putea perturba lanțul de aprovizionare la nivel global în domeniul produselor electronice, ceea ce ar afecta nenumărate companii.

credit foto: France 24