Fondatorul Cambridge Analytica, Alexander Nix, și omul de afaceri Cătălin Beciu au semnat, la Londra, în luna iulie, un protocol de colaborare pentru dezvoltarea și promovarea aplicațiilor pentru smartphone produse în Romania.

Aplicațiile sunt realizate de compania Qiize.com, deținută de fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, IMM-uri şi Mediului de Afaceri, în anul 2015, Cătălin Beciu, și vor fi promovate în afara țării prin campanii de marketing.

În perioada care urmează vor fi lansate aplicațiile 32Trade, care vor facilita vânzările online și Qiize, o platformă de comunicații.

„Acest lucru arată fără echivoc interesul mondial pentru industria software din România, dar și uriașul potențial al acesteia. Fostul partener al lui Nixon – Richard Robinson – a semnat un document similar, în numele noii sale companii. Alexander Nix se va ocupa de promovarea lor, în regim de parteneriat. Colaborarea va fi extinsă și în afara zonei asteia, în sensul în care ne putem ajuta reciproc pe partea de analiză a datelor, acoperind mai multe domenii de activitate”,

spune Cătălin Beciu, conform economica.net.

Aplicațiile vor fi disponibile atât pentru telefoanele cu sistemul de operare Android, cât și pentru iOS, precizează sursa citată.

Potrivit financialintelligence.ro, „Cambridge Analytica” a fost implicată în alegerile din România, potrivit filmului documentar original Netflix The Great Hack: „Iluzia intimităţii”, lansat pe 24 iulie 2019, iar o anchetă a postului Channel 4 a publicat înregistrări cu Alexander Nix, CEO companiei Cambridge Analytica, în care îi explica modul de lucru al companiei unui potențial client: mituirea contracandidaților sau trimiterea prostituatelor la aceștia acasă pentru a-i înregistra video și pentru a-i șantaja. Nix relata în înregistrări: „E vorba de lucruri care nu trebuie neapărat să fie adevărate, important este să fie crezute”.

Alexander Nix mai zicea că firma este angajată în secret în campanii electorale din întreaga lume prin societăţi paravan sau subcontractori, mai precizează sursa citată.