Recent, Amazon a anunțat cea mai nouă versiune a dronei pentru livrări în cadrul serviciului Prime Air. Drona este o aeronavă hibrid, fiind capabilă de decolare și aterizare pe verticală. Totodată în cadrul evenimentului a avut loc și un zbor demonstrativ.

De altfel, compania își dorește să lanseze un serviciu de livrări în care să se folosească aceste drone, dar însă nu se știe exact unde ar putea fi disponibil sau numărul de clienți pe care îl poate acoperi acest serviciu. Ba mai mult decât atât, în cadrul conferinței Amazon Re: MARS din Las Vegas, Jeff Wilke, CEO-ul companiei, a subliniat caracteristicile de securitate ale dronei:

„Cunoaștem faptul că utilizatorii se vor simți confortabil să primească livrări cu ajutorul dronelor doar dacă sistemul este deosebit de sigur”.

A declarat Jeff Wilke, potrivit The Verge.

Compania afirmă că aceste caracteristici de siguranță fac drona să fie „robustă și stabilă ca aeronavă comercială”, această fiind o afirmație de luat în seama având în vedere că această tehnologie se află încă în faza de dezvoltare. Noua dronă folosește o combinație de camere cu termoviziune, camere de adâncime și un sonar care poate depista potențialele pericole. Cu ajutorul tehnologiei machine learning, depistarea pericolelor se poate realiza în mod automat cu ajutorul computerelor de bord pe care astfel dronele le pot ocoli.

Mai mult decât atât, Amazon spune că drona va avea parte de un zbor mult mai dinamic și sigur, având în vedere că rotoarele dronei sunt, de asemenea, complet acoperite pentru siguranță, aceste protecții servind drept aripi în timpul zborului susținut. Drona are șase grade de libertate iar datorită noului design, aceasta poate utiliza cele șase propulsoare pentru a putea zbura înainte, dar le poate utiliza și pentru decolare și aterizare.

Cât despre pachete, acestea sunt transportate în fuzelajul din mijloc. Pe lângă anunțul de lansare a noii versiuni a dronelor din cadrul serviciului Prime Air, compania a prezentat și un clip video cu un zbor demonstrativ al dronei care arată modul în care aceasta se transformă în aer. Potrivit sursei citate, Amazon afirmă că scopul serviciului Prime Air este acela de a crea

„drone complet electrice care pot zbura până la 15 mile (n.r. aproximativ 24Km) și pot livra pachete sub 5 pounds (n.r. aproximativ 2.27Kg) clienților în mai puțin de 30 de minute”

Deși la prima vedere poate părea o sarcină utilă mică, Amazon confirmă faptul că între 75% și 90% dintre comenzile realizate de clienți se încadrează în această limită de greutate. Mai interesant decât specificațiile dronei, însă, este abordarea neclară a companiei Amazon cu privire la momentul, locul și modul în care această tehnologie va fi pusă la dispoziția clienților. Wilke a spus publicului de la Re: MARS:

“Veți vedea că drona va livra colete către clienți în decurs de câteva luni.” 

Însă compania nu a ales încă o locație pentru acest tip de serviciu.

“Obiectivul nostru este să avem un program comercial certificat care ne va permite să facem livrări clienților și la asta vom lucra în următoarele luni”

Le-a spus Jeff Wilke reporterilor prezenți la o conferință de presă, potrivit The Verge.

Amazon speră să obțină aprobarea dată de Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) pentru proiect. Potrivit afirmațiilor făcute de Wilke către Bloomberg, întreaga dronă este construită fie din componente aprobate de FAA, fie proiectată cu scopul aprobării, această nouă dronă fiind “construită conform standardelor aerospațiale exigente”.

Cu toate că planurile pentru serviciul Prime Air au fost dezvăluite pentru prima dată în anul 2013, acesta a întâmpinat în scurt timp probleme privind logistica și reglementările. Apoi, în 2016, compania a afirmat că a realizat prima livrare cu drona cu succes la un client din Cambridge, Anglia. Dar acest lucru s-a dovedit a fi o livrare unică, mai degrabă decât începutul unui serviciu regulat. Între timp, rivalul Google, Project Wing, a dezvoltat o serie de servicii de testare în diferite locații, inclusiv în Finlanda și Australia.

credit foto/video: Amazon