La începutul acestui an, Nvidia a făcut posibil ca monitoarele care utilizează tehnologia FreeSync a rivalului AMD să fie compatibile cu tehnologia G-Sync proprie, iar în cadrul evenimentului Computex 2019 a anunțat că alte trei monitoare FreeSync sunt acum compatibile G-Sync. De altfel, cele trei monitoare noi sunt: Dell S2419HGF de 24″ și 120Hz, HP 25X de 25″ și 144Hz și nu în ultimul rând LG 27GL850 de 27″.

Ba mai mult decât atât în cazul în care s-a activat tehnologia G-Sync pe un monitor FreeSync, acesta devine unul dintre cele mai bune monitoare pentru jocuri. De altfel, G-Sync și FreeSync sunt tehnologii similare care permit monitoarelor să potrivească rata de refresh (refresh rate) cu rata de cadre pe secundă (frame rate) a unui joc video. Iar în esență se elimină “screen tearing” (o anomalie vizuală care se produce în momentul în care jocul și monitorul nu sunt sincronizate).

Odată ce aceaste anomalii sunt eliminate jocurile devin mai fluide și în același timp mai receptive. Chiar dacă cele două tehnologii au fost similare, Nvidia a dorit să le păstreze separat, dar cu posibilitatea de a avea monitoare certificate G-Sync care să prezinte un standard ridicat de performanță, în timpul în care lucrau doar cu hardware-ul Nvidia. În cazul de față, Nvidia a permis în prezent anumitor monitoare FreeSync (acestea fiind de obicei mai ieftine decât monitoarele G-Sync) să fie certificate ca și compatibile G-Sync. Dar cu toate acestea nu înseamnă că Nvidia a renunțat la controlul strict al calității produselor certificate.

Conform informațiilor, Nvidia a testat aproximativ 500 de monitoare, însă doar 28, inclusiv cele trei care au fost anunțate la Computex în acest an, au fost desemnate compatibile cu tehnologia proprie. Mai mult decât atât, Nvidia a lansat un blog prin intermediul căruia detaliază modul în care se testează aceste monitoare, dar și care dintre acestea nu pot fi compatibile, având în vedere calitatea slabă și intermitența imaginii, dar și intervalele limitate VRR (variable refresh rate).

Faptul că Nvidia a oferit posibilitatea certificării G-Sync a monitoarelor, acesta reprezintă la momentul de față  un standard de calitate pentru obținerea unei experiențe mai bune de gaming din partea monitoarelor care au obținut deja această certificare.

credit foto: TechRadar