Arquus, compania deținută de Volvo, a dezvoltat Scarabée, un tanc cu rezervor de 6,6 tone și este înalt de aproximativ 2m. De altfel fiecare dintre cele patru roți are transmisie individuală, ceea ce înseamnă că acesta se poate întoarce pe loc și de asemenea se poate conduce lateral. Acest prototip este considerat a fi vehiculul care va înlocui parcul de blindatele ușoare al armatei franceze până în anul 2025.

Potrivit Popular Sciene, Arquus, compania deținută de Volvo, se concentrează mai mult asupra vehiculelor speciale pentru câmpul de luptă. Aceștia și-au denumit noul tanc ușor Scarabee sau cărăbuș. Vehiculul este dotat cu două motoare în partea din spate, unul electric și unul diesel, care îl ajută să atingă viteze maxime de 120 KM/h, chiar dacă acesta cântărește 6,6 tone. Totodată, conform Popular Science, directorul executiv al Arquus, Emmanuel Lavacher a declarat:

„Am lucrat cu adevărat la viteză, deoarece aceasta este de asemenea o formă de protecție. Dacă puneți o cantitate mare de blindaj pe un vehicul, acesta va deveni foarte greu, mare și, prin urmare, lent, dacă nu este prevăzut cu un motor mare și puternic – caz în care nu mai aveți un vehicul militar mic și agil”.

Noul vehicul de la Arquus are o înălțime de 1,8 metri și o lungime de 4,6 metri, fiind unul dintre candidații luați în considerare ca înlocuitor pentru actuala flotă a vehiculelor cu blindaj ușor ale armatei franceze până în 2025. Prin urmare, pentru realizarea celui mai bun blindaj al vehiculului de patru persoane, compania a utilizat materiale compozite. Scarabee poate fi controlat și de la distanță.

Fiecare roată a vehiculului are transmisie individuală, oferindu-i acestuia abilitatea de a se mișca lateral, asemeneni unui crab, putând astfel fi evitate cu ușurință minele.

Un purtător de cuvânt al companiei Aquus a declarat, potrivit Daily Mail:

“În acest fel, puteți să vă apropiați de dușman fără să vă întoarceți spatele la el sau să fiți pe deplin în fața acestuia, dar puteți, de asemenea, să conduceți asemenea unui crab în spatele unei crește, de exemplu, și totuși să aveți arma de pe acoperișul vehiculului, având raza de viraj limitată, îndreptată spre inamic.”

Scarabée poate fi, de asemenea, aruncat din aer fără parașută – cu condiția să fie de la o înălțime mică. Un alt aspect important este faptul că vehiculul poate transporta 2 tone de echipament în interior, iar pe lângă acesta, Arquus a proiectat o remorcă care poate transporta de două ori această cantitate. Și remorca poate fi controlată de la distanță și se poate mișca independent, aceasta fiind robotizată.

În anul 2009, Franța a lansat un program amplu de modernizare al armatei denumit Project Scorpion.


credit foto/video: The National Interest, Daily Mail, dailymotion.com