Huawei a anunțat oficial în cadrul evenimentului Huawei Developer Conference 2019, HarmonyOS, sistemul de operare despre care se zvonea că se dezvoltă pentru a înlocui dependența companiei de Android. În China, software-ul va fi cunoscut sub numele de Hongmeng. Compania spune că noul sistemul de operare bazat pe microkernel, poate fi implementat în orice, de la smartphone-uri până la boxe inteligente, accesorii purtabile (wearables) și sistemele vehiculelor pentru a crea un ecosistem pentru dispozitive, potrivit The Verge. Sistemul de operare va fi lansat ca o platformă open-source la nivel mondial pentru a încuraja adoptarea acestuia.

Au existat multe speculații cu privire la sistemul de operare propriu al Huawei încă de când Google a suspendat licența de Android a companiei în luna mai, după decizia guvernului american de a pune Huawei pe „Lista de entități”. Huawei nu a ascuns faptul că funcționează pe propriul sistem de operare, dar nu este clar în ce măsură acesta ar putea acționa ca un înlocuitor pentru Android.

Huawei intenționează să lanseze HarmonyOS pe „produsele cu ecran inteligent” (Smart Screen) la sfârșitul acestui an, înainte de a-l extinde pentru a funcționa pe alte dispozitive, precum accesoriile purtabile, în următorii trei ani. Primul dintre aceste produse va fi Smart Screen de la Honor , care urmează să fie dezvăluit sâmbătă în cadrul evenimentului. Huawei încă nu a spus în mod explicit ce reprezintă un dispozitiv „ecran inteligent”, dar Reuters a raportat anterior că sistemul de operare ar apărea pe o serie de televizoare inteligente Honor. În primul rând, noul sistem de operare va fi utilizat pentru produsele de pe piața chineză, înainte ca Huawei să-l extindă pe alte piețe.

Într-o declarație, CEO-ul Huawei Consumer Business Group, Richard Yu, spune că HarmonyOS este „complet diferit de Android și iOS”, datorită capacității sale de a se extinde pe diferite tipuri de dispozitive.

„Puteți să vă dezvoltați aplicațiile o singură dată, apoi să le distribuiți în mod flexibil pe o serie de dispozitive diferite”,

a declarat CEO-ul Huawei, conform sursei citate.

Anterior, nu a fost clar dacă HarmonyOS va fi un sistem de operare pentru smartphone-uri sau pentru dispozitivele Internet of Things (IoT). Se pare că este conceput pentru ambele vatiante, similar cu sistemul de operare experimental Fuchsia de la Google.

Spre deosebire de nucleele (kernel) Linux care au o cantitate relativ mare de cod într-un spațiu de adrese partajat, micro-nucleele (microkernel) au o cantitate mai mică de cod partajat și permit o comunicare mai rapidă între componentele sale. Sistemele de operare bazate pe conceptul de microkernel, în comparație cu cele anterioare, au o portabilitate, o extensibilitate mai bună, o fiabilitate mai bună și creează premise bune pentru susținerea aplicațiilor distribuite. Pentru aceste merite trebuie să plătească o scădere a performanței, și acesta este principalul dezavantaj al arhitecturii microkernel.

De asemenea, Huawei confirmă că nu veți primi acces root (complet) la sistemul de operare Harmony. Acest lucru a fost făcut pentru a evita orice îngrijorări privind securitatea, despre care compania spune că este un risc pentru securitate pentru Android și alte sisteme de operare bazate pe Linux.

Deși noul sistem de operare va fi lansat pe mai multe dispozitive în următorii trei ani, într-un comunicat de presă, reprezentanții Huawei au afirmat că „deocamdată” intenționează să continue utilizarea Android pe telefoanele dezvoltate de companie. Însă nu se știe pentru cât timp vor putea continua să facă acest lucru. CNBC raportează că, într-o conferință de presă în urma lansării, Yu a spus că situația este „neclară” în ceea ce privește dacă Huawei mai poate folosi Android și că aceștia „așteaptă un update” pentru a afla acest lucru.

Din momentul în care a plasat Huawei pe „Lista de entități”, administrația Trump a indicat că este dispusă să ușureze restricțiile asupra companiei. În iulie, autoritățile au afirmat că administrația va acorda licențe companiilor americane pentru a face comerț cu Huawei în cazul în care securitatea națională nu va fi afectată. Cu toate acestea, recent Bloomberg a raportat că oficialii de la Casa Albă întârzie decizia cu privire la eliberarea acestor licențe în urma deciziei Chinei de a opri achiziționarea de bunuri agricole din SUA. Acest fapt reprezintă încă o sugestie că restricțiile aplicate Huawei sunt în legătură atât cu războiul comercial SUA-China, cât și cu protejarea securității naționale.

La momentul de față, noul sistem de operare al Huawei are acum un nume oficial, dar mai are câteva obstacole majore de depășit. Huawei se așteaptă ca dezvoltatorii să-și recompileze aplicațiile pentru Harmony OS, având posibilitatea de a realiza codul o singură dată pentru a fi apoi implementat pe mai multe dispozitive cu diferite tipuri de display, interacțiuni și multe altele.

Huawei dezvoltă propria alternativă pentru magazinul Google Play. Magazinul de aplicații intern al companiei se numește Huawei AppGallery și solicită deja dezvoltatorilor să își publice aplicațiile Android pe propriul magazin de aplicații de asemenea. Compania a prezentat chiar și Huawei Mobile Services ca o alternativă la serviciile Google Play.

Există o mulțime de promisiuni în această privință, dar va fi o provocare și mai mare să se construiască un ecosistem de aplicații care să rivalizeze atât cu Android cât și cu Android Open Source Project (AOSP).

credit foto: Vulcan Post