NASA a anunțat un plan prin care să permită turiștilor să zboare pe Stația Spațială Internațională (ISS) începând cu anul viitor. Potrivit Daily Mail, vor fi permise până la două misiuni de acest fel pe an, fiecare având cel mult 30 de zile. Însă o călătorie în spațiu nu va fi deloc ieftină, cu sisteme de susținere a vieții și cu toate consumabilele necesare, va costa minim 35.000 de dolari pe noapte. Anunțul a fost făcut în momentul în care agenția spațială americană și-a prezentat noul model de afaceri cu câteva zile în urmă, dezvăluind un plan de încorporare a mai multor oportunități comerciale și de marketing, “atât pe orbita joasă a Pământului, cât și în jurul Lunii”.

În cadrul acestui program vor fi folosite vehicule spațiale americane dezvoltate prin programul NASA Commercial Crew. Acestea includ modulul SpaceX Crew Dragon și modulul CST-100 Starliner de la Boeing. În cadrul unei conferințe de presă, directorul financiar al NASA, Jeff DeWitt a declarat:

„Astăzi este o zi remarcabilă! NASA deschide Stația Spațială Internațională pentru oportunitățile comerciale, având o strategie de marketing în ce privește aceste oportunități așa cum nu am mai făcut până acum. Acest lucru se bazează pe construcția viitoarelor vehicule Commercial Crew care vor transporta astronauți și care vor fi utilizate atât de către astronauți din partea agenției guvernamentale, cât și de cei privați.”

A explicat Jeff DeWitt, potrivit Daily Mail.

Aceste misiuni scurte de turism spațial vor fi finanțate din fonduri private și ar putea fi lansate încă de anul viitor, potrivit NASA. Pentru a putea realiza aceste călătorii în spațiu, NASA a apelat deja la Boeing și SpaceX pentru a realiza module spațiale pentru programul său comercial. Cei doi giganți ai industriei aerospațiale au lucrat timp de mai multe luni pentru a-și pregăti noile vehicule spațiale înaintea testelor planificate în acest an, deși ambele au întâmpinat probleme în timpul procesului.

De altfel Boeing CST-100 Starliner a finalizat un test esențial anti incendiu la sfârșitul lunii mai, fiind transportat ulterior la Air Force Station din Cape Canaveral, Florida, pentru un zbor de testare care va avea loc în luna august.

Pe de altă parte, SpaceX a fost nevoită să amâne primul zbor de testare al propriului vehicul spațial, Dragon, până în anul 2020, ca urmare a eșecului testului efectuat la sfârșitul lunii aprilie, în urma acestuia rezultând distrugerea capsulei echipajului.

Oficalii NASA au subliniat că noua eră a călătoriilor spaţiale comericale va permite agenției spațiale americane să se concentreze mai mult pe ţelul propus de administraţia Trump. NASA a anunţat că va trimite noi astronauţi, printre care în premieră şi o femeie, pe suprafaţa Lunii până în 2024.

credit foto: Robb Report