Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a fost chemat de PNL, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, începând cu ora 16:00 la „Ora Guvernului” pentru a dezbate strategia reţelelor de tip 5G din România şi lipsa de transparenţă şi comunicare a instituţiei pe acest subiect.

„Dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar al PNL, cu tema <<Strategia 5G – principalele vulnerabilităţi pentru România în acest domeniu, lipsa de transparenţă şi comunicare a ministerului, precum şi care este stadiul de implementare a proiectelor de digitalizare a României>>”,

arată ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, conform mediafax.

Pe 20 august, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după întâlnirea cu omologul său american Donald Trump, că, în cadrul vizitei sale de la Washington, a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că memorandumul între România şi SUA privind tehnologia 5G a fost semnat de către ambasadorul României la Washington, George Maior, şi ambasadorul SUA la Bucureşti. MAE nu a oferit însă detalii despre conţinutul şi prevederile documentului.

Administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul a avertizat că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate.