Lista companiilor care permit angajaților să asculte conversațiile personale ale clienților continuă să crească. Conform unei investigații efectuate de publicația Motherboard, citată de Daily Mail, Skype, companie deținută de Microsoft, a ascultat convorbirile utilizatorilor care vorbesc între ei prin intermediul serviciului său de traducere, care folosește inteligența artificială (AI) pentru a converti limbajul aproape în timp real.

În timp ce Skype afirmă că poate analiza sunetul apelurilor telefonice efectuate prin intermediul serviciului pentru a-i îmbunătăți abilitățile, nu a afirmat niciodată în mod explicit că oamenii ar face această muncă. Motherboard, căreia i-au fost furnizate documente, rapoarte interne și fragmente audio reale, raportează că respectivele conversații includ discuții între cupluri cu privire la problemele de relație, pierderea în greutate și ceea ce contractanții au descris drept „sex prin telefon”.

Documentele arată, de asemenea, că acei contractanți ai companiei Microsoft analizează comenzile vocale date asistentului virtual al companiei, Cortana, prin care programul a preluat interogări porno. Se pare că majoritatea fragmentelor durează între 5 și 10 secunde, dar unele se pot extinde dincolo de asta, conform sursei.

Denunțătorul care a furnizat informațiile publicației Motherboard a spus că este preocupat de cât de serios sunt protejate datele colectate de companie.

„Faptul că vă pot chiar împărtăși unele din aceste lucruri arată cât de îndoielnice sunt abordările în ceea ce privește protejarea datelor utilizatorilor”,

a declarat contractantul Microsoft pentru Motherboard, potrivit sursei citate.

În mod similar celorlalte programe de la Google, Apple și Amazon, fiind toate recent amestecate în propriile controverse legate de evaluarea umană a comenzilor vocale ale clienților, Microsoft spune că filtrează transcrierile conversațiilor pentru a-și îmbunătăți serviciile. Motherboard raportează că acei contractanți sunt însărcinați să înregistreze discrepanța dintre cele spuse în timpul chat-urilor și cele transmise de software-ul AI al companiei. Diferențele sunt apoi înregistrate, corectate și introduse în sistem în conformitate cu afirmațiile reprezentanților Microsoft.

Microsoft spune că toate informațiile parțiale cuprinse în program sunt neidentificabile, prin eliminarea informațiilor precum numele de utilizator și numărul dispozitivului, dar surse familiare cu programul respectiv spun că politica este în contradicție cu așteptările multora în ce privește confidențialitatea.

„În general consider că în timp ce noi nu avem acces la informații de identificare ale utilizatorului, dacă utilizatorii Microsoft ar fi conștienți că oameni la întâmplare care stau acasă în pijamalele lor ar putea glumi online cu prietenii lor despre lucrurile de care tocmai au auzit, nu le-ar plăcea asta.”,

a afirmat sursa, potrivit Daily Mail.

Dezvăluirile marchează cea mai recentă adăugare la o listă de programe care încalcă intimitatea conversațiilor audio ale utilizatorilor, incluzând rapoarte despre celebrul  difuzor inteligent al companiei Amazon, Alexa, Apple Homepod și Google Home. În mod similar, aceste dispozitive au recoltat în mod regulat date pe care majoritatea le-ar putea considera private, inclusiv sex, conversații private, afaceri și chiar informații medicale. Google și Apple și-au întrerupt programele în timp ce Amazon le-a oferit utilizatorilor opțiunea de a renunţa la acesta.

credit foto: Daily Mail