După ce timp de şase luni Huawei a fost plasată de către Departamentului de Comerț din SUA pe „lista neagră” din motive de securitate, aceasta fiind o listă a companiilor care nu pot cumpăra tehnologie de la companiile americane fără aprobarea guvernului, gigantul american Microsoft a anunţat că i s-a acordat o licență din partea guvernului Statelor Unite pentru a exporta software către Huawei Technologies, oferind o mult-așteptată claritate pentru industrie, transmite Reuters, citat de economica.net.

„La 20 noiembrie, Departamentul de Comerț al SUA a aprobat solicitarea Microsoft pentru a primi licența de a exporta software către Huawei. Apreciem acțiunea departamentului ca răspuns la solicitarea noastră”,

a spus un purtător de cuvânt Microsoft pentru Reuters prin e-mail.

Surse din industrie au declarat că, începând de săptămâna trecută, companiile care au depus solicitări de emitere a licențelor comerciale către Departamentul pentru Comerț al SUA pentru a relansa noi vânzări către compania Huawei au început să fie anunțate de aprobarea sau respingerea acestora, în timp ce președintele Donald Trump încearcă să încheie un acord comercial parțial cu președintele chinez Xi Jinping.

Departamentul de Comerț a confirmat că a început să emită licențe pentru unele companii să reia vânzările de produse către grupul chinez producător de echipamente de telecomunicaţii. Măsura aduce o mult-așteptată claritate pentru companiile americane, care anul trecut au înregistrat vânzări de ordinul miliardelor de dolari către Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații la nivel mondial.

Dar mişcarea a primit imediat critici. Un grup bipartizan format din 15 senatori americani a cerut Departamentului pentru Comerţ să suspende emiterea de licenţe către companiile americane care fac afaceri cu grupul chinez Huawei Technologies.

Un oficial american a declarat că a primit aproximativ 300 de solicitări de licență, aproximativ jumătate dintre acestea au fost procesate. Aproape jumătate dintre acestea au fost aprobate, iar restul au fost respinse. Nu este clar ce produse au fost aprobate pentru vânzare, dar o persoană familiarizată cu procesul a declarat că au fost aprobate unele licențe pentru vânzarea de componente pentru telefoane mobile și componente neelectronice, precizează sursa citată.

Potrivit acesteia, Microsoft a refuzat să comenteze dincolo de afirmația citată mai sus, iar Departamentul Comerț a refuzat, de asemenea, să comenteze. Huawei, care este și al doilea mare producător de telefoane mobile din lume, aștepta cu nerăbdare o licență pentru ca Google să îi furnizeze în continuare sistemul de operare Android, în condițiile în care lansează noi modele. Fără acces la serviciile Google, cum ar fi Play Store pentru aplicații, telefoanele Huawei vor fi mai greu de vândut consumatorilor din afara Chinei. Cel mai recent telefon flagship al companiei Huawei, Mate 30, a fost lansat fără a avea acces la aplicații populare precum Google Maps, Uber sau Facebook.

Înainte de a fi introdusă pe „lista neagră” de către Departamentul de Comerț din SUA în luna mai a acestui an, care interzice companiilor americane să le furnizeze noi produse și servicii entităților care se află pe această listă, cu excepția cazului în care obțin licențe, Huawei se afla în poziția de a depăși Samsung ca cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume. În condițiile actuale, una dintre cele mai mari provocări pentru compania chineză este impactul asupra diviziei de consumatori, mai exact vânzările de smartphone-uri. Conform datelor IDC, Huawei are o cotă de piaţă de aproape 30% pe plan global şi a livrat anul trecut 208 de milioane de smartphone-uri, din care jumătate pe pieţele din afara Chinei, mai menţionează sursa citată.