Cunoscutul furnizor de chipset-uri pentru telefoane mobile, MediaTek, a lansat primul chipset pentru dispozitive mobile având un modem 5G integrat. Acesta este realizat folosind procesul de fabricaţie pe 7nm și de asemenea combină modemul 5G al companiei, Helio M70, cu noile componente Cortex-A77 și Mali-G77, anunțate în urmă cu puțin timp de către compania ARM, rezultând astfel un circuit integrat care ar trebui să salveze spațiul fizic din interiorul telefonului și durata de viață a bateriei acestuia.

Teoretic modemul acestui cip are o viteză maximă de download de 4,7 Gbps, iar viteza de upload este de 2,5 Gbps, potrivit datelor furnizate de către MediaTek. Cu toate că acesta nu este la fel de rapid ca modemul X55 din a doua generație de la Qualcomm care oferă o viteză maximă de până la 7 Gbps download, abordarea MediaTek are avantajul de a combina toate componentele într-un singur cip.

Ca și comparație, modemul Qualcomm este separat de SoC (System-on-a-Chip) realizat de aceștia, ceea ce înseamnă că ocupă spațiu suplimentar și poate necesita mai multă putere, în funcție de implementarea acestei tehnologii de către cele două companii. Din punct de vedere tehnologic, cipul MediaTek nu este la fel de performant ca ultimul model de la Qualcomm, din moment ce nu oferă acoperire pentru benzile de comunicaţii 5G din categoria mmWave (între 24GHz şi 100GHz). Însă acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru clienții Mediatek la acest moment deoarece implementarea reţelelor de acest tip este oricum estimată să mai întârzie câţiva ani.

Acest cip suportă conexiuni în benzile sub 6GHz şi poate folosi până la două canale simultan pentru a optimiza stabilitatea conexiunii şi mări vitezele de transfer. Este, de asemenea, compatibil cu rețelele de la 2G la 4G.

Se cunoaște faptul că Intel a ieșit de pe piața de telefonie 5G, iar cei de la Huawei au intrat pe “lista neagră” a Statelor Unite ale Americii, având interdicția de a avea relații comerciale cu firmele americane, astfel concurența în domeniul hardware-ului 5G a scăzut semnificativ. Cu toate acestea MediaTek poate fi considerat un competitor pentru cei de la Qualcomm în acest domeniu. De asemenea, MediaTek a declarat că în decursul acestui an va începe livrarea noului cip către partenerii companiei, iar la începutul anului 2020 vor fi așteptate și primele lansări.

credit foto: Android Community, mediatek.com