Compania germană Lilium a anunțat în urmă cu câteva zile reușita primului test de zbor al un prototip de taxi aerian electric cu 5 locuri, pe care compania speră să îl pună la dispoziția consumatorilor începând cu anul 2025. Acesta a fost un zbor de testare fără pilot, vizând sistemul vertical de decolare și aterizare (VTOL) al vehicului aerian.

Lilium are 36 de motoare, fapt care îi permite să decoleze pe verticală, iar viteză maximă a acestuia poate atinge în jur de 300 km/h la o distanță de 80 mile. Ba mai mult decât atât compania producătoare confirmă faptul că un zbor de la Londra la Manchester va putea fi realizat în mai puțin de o oră, lucru care poate duce la creșterea mobilității utilizatorilor.

Aeronava, care poate funcționa cu pilot sau în mod dronă, are un design relativ simplu – fără coadă, cârma, elice sau cutie de viteze. Acest lucru a permis echipei de design să se concentreze asupra mai multor facilități pentru pasageri.

Aeronava alimentată de baterii și acționată prin telecomandă a decolat de pe un aeroport din Munchen. Înregistrările video furnizate de companie arată că aeronava se ridică încet într-un zbor de probă și apoi plutește pentru puțin timp. Taxiul aerian electric dezvoltat de compania germană a mai fost testat într-o versiune cu două locuri în luna aprilie, însă acum vehiculul a fost modificat pentru a putea transporta până la cinci pasageri. Proiectarea și construirea acestuia a durat mai puțin de doi ani iar aeronava urmează să fie produsă în scop comercial în curând, potrivit afirmațiilor reprezentanților companiei.

Există deja mai mulți producători de renume care dezvoltă în prezent taxiuri zburătoare, cu care să revoluționeze modul în care călătoresc oamenii, printre care amintim Airbus, Uber, Rolls Royce, dar şi o serie de startup-uri americane și europene. Spre deosebire de celelalte prototipuri dezvoltate până în prezent, taxiul start-upului german Lilium este singurul vehicul aerian electric capabil atât de decolare și aterizare verticală, cât și de zbor pe orizontală.

Noi creăm un nou mijloc de transport. Lilium nu este o companie care dezvoltă avioane, Lilium este un serviciu de mobilitate, este o companie ale cărei servicii putem în sfârşit să le vindem clienţilor”

A afirmat Daniel Wiegand, CEO Lilium, potrivit digi24.ro.

Acest serviciu nu este doar pentru oamenii bogaţi, este ceva ce trebuie să fie efectiv pentru toţi şi de aceea petrecem atât de mult timp gândindu-ne cum îl putem face mai ieftin”.

A mai adăugat acesta. Compania afirmă că a construit aeronava în mai puțin de doi ani, având o echipa în creștere, de la doar 30 de persoane în 2017 la mai mult de 300 în prezent. Aceștia au reușit să atragă investiții de peste 90 milioane de dolari de la companii precum Tencent din China sau firma internațională de investiții în domeniul tehnologiei Atomico.

Compania Lilium speră ca cel puțin până în anul 2025 să poată să ofere o flotă de astfel de aparate de zbor, având ca principal obiectiv serviciul de taxi aerian. De asemenea Uber a promis că va lansa o flotă de taxiuri aeriene într-un proiect pilot în Dallas și Los Angeles până în 2023.

credit foto/video: lilium.com