Telefoanele pliabile (fold) sunt deja remarcate ca fiind următorul mare val de tehnologie și se pare că industria nu are de gând să se oprească acolo. Lenovo tocmai a anunțat ceea ce se anunță a fi primul “PC pliabil” din lume: un prototip ThinkPad care încorporează tehnologia pliabilă pe care am văzut-o deja la telefoane la o scară mult mai mare.

Nu este doar o demonstrație tech impresionantă – Lenovo dezvoltă această tehnologie de peste trei ani și intenționează să lanseze un dispozitiv finalizat în 2020, ca parte a mărcii ThinkPad X1 premium. Scopul dezvoltării acestei tehnologii este de a realiza un produs premium care va fi un dispozitiv de clasă laptop, nu un accesoriu sau un computer secundar ca o tabletă.

Conceptul de PC pliabil reprezintă opusul a ceea ce încearcă dezvoltatorii de telefoane pliabile să realizeze. Companii ca Samsung și Huawei încearcă să transforme un dispozitiv de dimensiunea unui telefon obișnuit într-unul mai mare. Dar ideea din spatele ThinkPad-ului este de a lua un PC de dimensiuni mari și de a-l transforma într-un dispozitiv mai mic. Rezultatul este un ecran de 13.3″ 4:3 2K OLED care atunci când este pliat ajunge la dimensiunea unui caiet, având dimensiunea de 9.6″, fiind prevăzut chiar și cu un stilou atașat în partea laterală.

Există câteva moduri de a utiliza acest laptop pliabil. Puteți să îl desfaceți complet și să utilizați suportul încorporat în partea din spate pentru a menține ecranul în picioare, apoi conectați o tastatură Bluetooth la dispozitiv pentru a-l folosi că un laptop tradițional. A doua metodă nu necesită deloc o tastatură externă. Doar pliați ecranul la jumătate și îl puteți plasa pe o suprafață de lucru ca de exemplu un birou sau o masă. Astfel veți putea folosi partea de jos ca o tastatură virtuală.

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții presei care au testat acest prototip, desfacerea propriuzisa a laptopului pliat nu este la fel de fluida ca și în cazul telefonului Samsung Galaxy Fold, ci necesită o forță mai mare. O balama având un cuplu mai rigid ajută laptopul să-și păstreze forma astfel încât să poată continua să fie utilizat în acest mod. De asemenea, bateria se află în partea dreaptă a ecranului (jumătatea inferioară în acest mod), astfel încât greutatea laptopului să fie echilibrată și distribuită în mod optim pentru a nu solicita suprafața de pliere.

Fiind un dispozitiv bazat pe Windows, Lenovo colaborează cu Microsoft pentru a se asigura că software-ul va fi optimizat pentru acest format pliabil. În timp ce hardware-ul poate fi puternic, software-ul trebuie să fie perfect pentru a asigura o experiență fluidă. Schimbarea între diferitele moduri de poziționare trebuie să se realizeze fără probleme, iar Windows va trebui să-și îmbunătățească interfața pentru tabletă și touch screen pentru a pune în valoare acest produs.

De altfel Lenovo nu a dat prea multe informații tehnice cu privire la noul dispozitiv, deoarece nu își dorește să dea credit tuturor supozițiilor și presupunerilor, cu atât mai mult că această tehnologie de pliere este destul relativ la început. Prin urmare, până nu se vor asigura că au eliminat orice fel de risc cu privire la PC-ul pliabil, cel mai probabil compania nu va da prea multe detalii despre produsul său. Cu toate acestea ceea ce se cunoaște în prezent este că dispozitivul pliabil Lenovo are două porturi USB-C, difuzoare stereo, dar și o durata de viață a bateriei asigurată pentru întreaga zi. Și pentru că momentan acesta este doar un prototip, mai multe detalii vor fi disponibile în lunile care urmează.

Acest tip de produs pare a fi dispozitivul perfect, având în vedere că din ce în ce mai mulți consumatori se află în mișcare și în același timp își doresc să aibă la îndemână puterea unui laptop/PC standard, dar care să nu le ocupe prea mult spațiu.

credit foto/video: SlashGear, Digital Trends, TheVerge