Premieră mondială în proiectul laserului de la Măgurele, care a atins cea mai mare putere în lume la acest moment: “sistemul de lasere a fost testat cu succes la 7 PetaWatts, iar obiectivul de 10 PW este stabilit până în iunie” a declarat Ioan Dăncuș, directorul Departamentului de Lasere al proiectului de la Măgurele, pentru Edupedu.ro.

 “Laserul de la ELI a ajuns la cea mai mare putere din lume la momentul acesta, 7 PW, și e o veste foarte bună. Este unul dintre punctele de răscruce pentru noi, întrucât ne apropiem de 10 PW; acesta este un nivel intermediar foarte important, care dovedește că drumul pe care l-am ales este cel bun”.

A adăugat Ioan Dăncuș.

Atingerea celor 7 PW este o veste care depășește granițele României, deoarece performanța de astăzi este unică. Dacă te uiți la comunitatea științifică implicată în domeniu (laserele de mare putere), există puține locuri în lume care să poată gestiona un astfel de sistem a declarat François Lureau, directorul echipei franceze de Lasere de la ELI-NP.

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect european ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) pentru investigarea interacțiilor lumină-materie la cele mai mari intensități și cele mai scurte scări de timp. Secțiunea din România a proiectului poartă numele Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP)fiind amplasată la Măgurele, lângă Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN).

Conform unui articol de pe site-ul dcnews.ro  laserul de la Măgurele este probabil cel mai ambițios proiect științific din România la momentul de față, povestea lui începând cu mai bine de 10 ani în urmă, când cercetătorul francez Gerard Mourou și academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP, au stabilit să construiască la București un centru care să aducă laolaltă fizica laserilor și fizica nucleară, proiectul concentrându-se pe fizica nucleară pe baza fasciculelor ultra-intense de radiații vizibile (laser) și invizibile (gama).

Sistemul laserului de mare putere de la Măgurele este realizat de firma franceză Thales. E vorba de un contract de 60 de milioane de euro, asamblarea sistemului de lasere începand în 2016, iar în 2018 fiind testat la puterea intermediară de 3 PW.

În cadrul unui interviu acordat reporterilor Mediafax, specialiști din cadrul proiectului ELI-NP, precum și directorul general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, profesorul Nicolae Zamfir, au explicat la ce folosește concret ELI-NP. Spre exemplu, o aplicaţie care ar putea rezulta din experimentele făcute la Măgurele este o metodă revoluţionară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. Alte aplicaţii ar fi simularea radiaţiei cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute staţiile spaţiale sau navetele spaţiale pentru o călătorie de lungă durată cum ar fi o viitoare misiune spre Marte. De asemenea, cercetătorii îşi propun să găsească răspunsuri la probleme de fizică teoretică, cum ar fi distribuţia elementelor în Univers. Nu în ultimul rând, la ELI-NP s-ar putea accelera particulele cu ajutorul laserului, metodă care ar putea putea înlocui pe viitor tehnologia folosită acum la CERN, adică marile acceleratoare de particule care au nişte costuri de construcţie şi operare astronomice.

credit foto: eli-np.ro