Forțele aeriene din SUA au efectuat primul zbor de încercare a noului său vehicul aerian de luptă fără pilot (UCAV) stealth, XQ-58A Valkyrie. Valkyrie s-a ridicat de la Yuma Proving Grounds din Arizona pe 5 martie și a fost în aer timp de 76 de minute. Deși Forțele Aeriene sunt de cele mai multe ori foarte stricte în ce privește proiectele lor care cuprind tehnologia emergentă, de această dată au împărtășit clipul de 15 secunde prezentând acest zbor.

Demonstrația XQ-58A Valkyrie aduce în prim plan un vehicul aerian fără pilot, cu rază lungă, de peste 2.000 de mile și viteze de zbor de până la 652 de mile pe oră. Poate decola de pe o pistă ca un avion sau se poate lansa în aer cu ajutorul unei rachete. Aceasta a fost concepută pentru a zbura alături de o aeronavă pilotată și a furniza asistență misiunii, ca parte a conceptului Forței Aeriene Loyal Wingman. Teoretic, UAV (Unmanned Aerial Vehicle) poate ajuta în supraveghere, participă la războaie electronice și poate chiar să tragă asupra unei ținte inamice dacă este necesar. În viitor, armata ar putea echipa aceste drone cu inteligență artificială, echipament de supraveghere și arme avansate. In viitor se vor utiliza acest tip de UAV-uri de înaltă tehnologie pentru a acoperi misiuni cu risc ridicat în teritoriul inamic.

Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene a semnat un contract cu Kratos Unmanned Aerial Systems din San Diego pentru a dezvolta vehiculul fără pilot Valkyrie cu rază lungă de acțiune. Proiectul intră sub incidența inițiativei LCAAT (Low-Cost Attritable Aircraft Technology ) a Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene, care are ca obiectiv dezvoltarea unor avioane tactice mai rapide și mai ieftine. Implementarea dronei XQ-58A a durat 2,5 ani pentru a avansa de la atribuirea contractului la primul zbor de testare și costă aproximativ 2-3 milioane de dolari pentru fiecare dronă pe care vor să o construiască. Acesta este semnificativ mai puțin costisitoare decât un aparat de aviație mediu care costă peste 100 de milioane de dolari pe aeronavă.

Cursa din această primăvară a fost primul, dar nu ultimul zbor de încercare pentru drona de luptă stealth XQ-58A. Forțele aeriene intenționează să efectueze un total de cinci zboruri de testare în două faze separate. Zborurile viitoare de testare vor evalua funcționalitatea sistemului și vor măsura performanțele aerodinamice, precum și rafinarea sistemelor de lansare și de recuperare. Kratos nu este singura companie de apărare care lucrează la dezvoltarea tehnologiei UAV-urilor. Boeing Australia a anunțat recent planurile de a realiza un avion de luptă dotat cu echipamentul de luptă, care poate servi drept “pilot de fidelitate” pentru aparatele de zbor pilotate.

credit foto: digitaltrends.com