Jonathan Ive , cel care este la conducerea departamentului de design al companiei Apple, fiind arhitectul șef al proiectelor inovatoare și distinctive de la iMac la iPhone, a anunțat cu câteva zile în urmă că pleacă de la Apple după aproape 30 de ani. Astfel, Jony Ive va pune capăt unei perioade de activitate petrecute în fabricarea unora dintre cele mai influente produse ale tehnologiei. Ive este cel care a condus echipa de design a gigantului californian încă din anul 1996, iar acum pleacă pentru a crea propria lui firmă de design, se arată într-un comunicat de presă emis de către Apple, potrivit The Verge. Apple va fi unul dintre „clienții principali” ai noii sale firme, astfel designerul englez va continua să proiecteze anumite produse pentru compania din Cupertino.

Noua companie de design se numește LoveFrom, iar Jony Ive va lucra alături de renumitul designer Marc Newson. Chiar dacă părăsește funcția sa executivă din cadrul companiei, atât Apple cât și Ive susțin că vor lucra „pe o serie de proiecte cu Apple”, potrivit sursei citate. De altfel, directorul Apple, Tim Cook a declarat într-un comunicat de presă:

„Jony este o figură unică în lumea designului, iar rolul său în renașterea Apple nu poate fi subevaluat; de la revoluționarul iMac din 1998 la iPhone și proiectul de o ambiție fără precedent al Apple Park, în care acesta a pus foarte multă energie și grijă. Apple va continua să se bucure de talentele lui Jony lucrând direct cu acesta la proiecte exclusive, precum și prin intermediul muncii echipei de design strălucite și pasionate pe care el a construit-o. După atât de mulți ani în care am lucrat aproape, sunt bucuros că relația noastră continuă să evolueze și aștept cu nerăbdare să lucrez cu Jony mult timp de acum înainte” 

A spus Tim Cook, potrivit itutorial.ro.

Ive este unul dintre cei mai apreciați designeri industriali din lume care a lucrat la produse, inclusiv pe o gamă largă de Mac-uri, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch, dar și multe altele. Totodată Ive și-a pus amprenta și asupra campusului Apple Park, dar și stabilirea aspectului lanțului de magazine Apple. În cel mai recent videoclip de prezentare, Ive vorbește despre lansarea noului Mac Pro în decursul acestui an. De asemenea designerul și-a pus aprentă și asupra remodelării software-ului Apple. Acesta fiind cel care a introdus designul sistemului de operare iOS 7 în anul 2013. Și tot Ive a fost cel care a schimbat software-ul desktop Apple, cunoscut în prezent sub numele de MacOS.

Apple susține că cei care îl vor înlocui pe Jony Ive vor fi vicepreședintele actual al departamentului Industrial Design, Evans Hankey și Alan Dye, vicepreședinte al departamentului Human Interface Design. Iar aceștia vor raporta lui Jeff Williams, cel care “va petrece mai mult timp lucrând cu echipa de design din studio.”

„După aproape 30 de ani și nenumărate proiecte, eu sunt cel mai mândru de muncă de durată pe care am făcut-o pentru a crea o echipă de design, proces și cultură la Apple, care este fără pereche. Astăzi este mai puternică, mai vibrantă, mai talentată, decât în orice moment din istoria Apple. Echipa va prospera cu siguranță sub conducerea excelentă a lui Evans, Alan și Jeff, care au fost printre cei mai apropiați colaboratori ai mei. Am cea mai mare încredere în colegii mei de design de la Apple, care rămân cei mai apropiați prieteni, și aștept cu nerăbdare să colaborez cu ei mulți ani de aici încolo”, a spus Ive potrivit The Verge.

Prin urmare Ive a avut o relație foarte strânsă atât profesională cât și personală cu co-fondatorul Apple, Steve Jobs, încă din momentul în care Jobs s-a întors la compania care se scufunda în anul 1997. Iar unul dintre primele produse la care au colaborat cei doi a fost iMac din anul 1998. Lucrul acesta dând naștere unei reveniri spectaculoase pentru ceea ce este acum una dintre cele mai de success companii de tehnologie din lume. De asemenea, Ive a apărut de-a lungul timpului în foarte multe videoclipuri care au documentat și prezentat designul celor mai recente produse de la Apple.

credit foto/video: theverge.com, 9to5Mac