John B. Goodenough, profesor emerit de la Școala de Inginerie Cockrell din cadrul Universității din Texas, Austin, este pionierul în tehnologia acumulatorului litiu-ion, și care în prezent este standardul industrial. Iar acum la 94 de ani este gata să aducă în fața publicului un nou tip de baterie. Goodenough împreună cu colegii săi din cercetarea de vârf, printre care și Maria Helena Braga, conduc o echipă de cercetători care au dezvoltat o baterie cu consum redus de energie, și care este mai sigură și mai eficientă decât tehnologia litiu-ion existentă.

Noua baterie utilizează un electrolit de sticlă acoperit cu sodiu sau litiu, care are o capacitate triplă de stocare față de o baterie cu litiu-ion. Se încarcă, de asemenea, în câteva minute, în loc de câteva ore, și funcționează atât în condiții de frig, cât și în condiții de temperatură ridicată (de la -20°C la +60°C). Testele realizate până în prezent sugerează că bateria este capabilă de cel puțin 1200 de cicluri de încărcare.

Ciclurile de încărcare sunt semnificativ mai multe decât la o baterie cu litiu-ion iar în acelasi timp electrolitul pe bază de sticlă nu va forma dendritele care afectează tehnologia acumulatorului litiu-ion . Dendritele se acumulează ca parte a ciclului standard de încărcare și reîncărcare și, eventual, provoacă un scurtcircuit care duce adesea la distrugerea bateriei. Goodenough consideră că această tehnologie a acumulatorului ar putea fi descoperirea care va aduce mașina electrică în prim plan.

„Costurile, siguranța, densitatea energetică, ratele de încărcare și de descărcare, de gestiune și durata de viață a ciclului sunt esențiale pentru ca automobilele acționate de baterii să fie adoptate pe scară largă. Credem că descoperirea noastră rezolvă multe din problemele inerente bateriilor de astăzi”

A declarat Goodenough într-o declarație publicată de Universitatea din Texas,  Austin. Aceeași tehnologie a bateriei ar putea fi utilizată și pentru stocarea energiei în sistemele solare și eoliene.

Goodenough și echipa sa au reușit să dezvolte anodul pe bază de sticlă și acum lucrează la partea catodică a tehnologiei acumulatorului, cu rezultate încurajatoare în testele la scară mică, utilizând celulele gelatinoase. Scopul este de a produce celule la scară largă în cele din urmă și apoi de a muta tehnologia la producătorii care o vor dezvolta comercial.

credit foto: DataCenterDynamics