Un proiect unic în tară se desfășoară la Cluj și va include 8 centre ce oferă asistență pentru copiii cu autism. Acest proiect presupune utilizarea unor roboți umanoizi în tratamentul acestor micuți.

Cercetătorii de la centrul AVALON al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității „Babeș – Bolyai” vor derula acest proiect la nivel intensiv timp de câteva săptămâni. Potrivit unei declarații date de către psihologul și coordonatorul proiectului, Daniel David, acesta afirmă:

„Ideea de a utiliza roboții în tratamentul copiilor cu tulburări din spectrul autist sau în cazul altor tulburări psihice, pentru copii și adulți, nu este o idee nouă. Însă abia în 2014 ea a fost articulată prin colaborarea dintre psihologi, informaticieni și ingineri, astfel încât am câștigat un proiect la nivel european prin care să testăm în mod riguros dacă într-adevăr utilizarea roboților duce la îmbunătățirea aspectelor psihologice în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist.”

Până în prezent studiul a fost efectuat cu 75 de copii ce aveau tulburări din spectrul autist și care au fost împărțiți în 2 grupuri. Unul dintre grupuri a primit doar intervenție tradițională, iar cel de-al doilea  grup a primit intervenție tradițională plus terapiile asistate de robot.

Întrucât cercetarea se află la final, peste câteva săptămâni se vor publica și rezultatele în revistele de specialitate. Mai apoi ultima etapă se va realiza în condiții reale, având în vedere toate cunoștințele și informațiile care s-au acumulat datorită muncii depuse în laborator.

„Rezultatele preliminare arată că robotul aduce lucruri importante în terapia copiilor cu tulburări de spectru autist. Acum, odată ce s-a încheiat acest proiect, ideea fundamentală nu este doar să avem numai niște cunoștințe, niște rezultate de laborator, ci ca aceasta să ajungă efectiv în școli, în grădinițe, să ajungă acasă la copiii cu tulburări de spectru autist, astfel încât părinții să poată să utilizeze robotul în mediul în care copilul își duce cea mai mare parte a vieții”, a mai explicat Daniel David.

Potrivit stirileprotv.ro coordonatorul proiectului, Daniel David, a făcut o remarcă despre copiii cu probleme ce sunt supuși acestei terapii:

„Sunt foarte deschiși să interacționeze cu roboții, așa că am zis să-i învățăm acele abilități sociale de bază prin intermediul robotului”.

Investiția la care se ridică acest proiect este de 800.000 de euro și sunt bani ce provin de la Uniunea Europeană. În cel mai scurt timp, 8 roboți vor ajunge în centrele de autism de la Cluj, dar și în spitalele și grădinițele din oraș.

Ideal ar fi ca acest proiect să se desfășoare pe întreg teritoriul țării, având în vedere că sunt numeroși copii cu probleme de autism ce nu au parte de terapii adecvate.