În cadrul Enea România, subsidiara locală a companiei suedeze, inginerii români au dezvoltat alături de colegii din Statele Unite un program care vine cu o inovație în industria medicală. Mai exact acest program permite depistarea timpurie a cancerului pulmonar cu sprijinul inteligenței artificiale, potrivit stiripesurse.ro.

Proiectul de inginerie software este în curs de dezvoltare și angrenează echipele companiei Enea România, atât din Craiova cât și din București. Este unul dintre proiectele importante pentru industria medicală, având în vedere că poate avea un impact major asupra reducerii factorului de eroare umană în colectarea datelor, în momentul de față detectarea cancerului pulmonar realizându-se tradițional prin biopsie.

Bogdan Putinică, senior group vicepresident Enea, a declarat pentru Economica.net următoarele:

 „Pe scurt, vorbim de o detectare timpurie a cancerului de plămâni pentru care se realizează o mostră de salivă care se desface până la nivel de celulă. Există un echipament ca o centrifugă care desface celulă cu celulă. Şi celulei i se face o fotografie. Celulele pre-boală care sunt nişte precursori, apar în imagini. Ca să poţi să faci această analiză îţi trebuie precizie şi viteză şi aici ajută tehnologia pentru că nu poţi să aştepţi două zile sau o lună. Îţi trebuie un soft deştept şi asta a făcut Enea şi încă facem. Urmează să fie lansat în SUA în momentul în care vor lua toate adeverinţele de la FDA (Food and Drug Administration)”.

Compania Enea este o firmă suedeză de software şi servicii fondată în 1968 şi care a intrat în România în urmă cu peste un deceniu, prin preluarea companiei de software IP Devel, fondată, în 2000, de Bogdan Putinică şi Daniel Bogdan. În 2016, Enea a deschis două centre în afara celui din Bucureşti, la Iaşi şi la Craiova.

De asemenea pe blogul companiei se precizează că prima versiune a software-ului Cell Gazer a fost livrată de către Enea România. Acest proiect de software de nivel înalt implică crearea şi implementarea de algoritmi complecşi pentru înregistrarea şi evaluarea datelor din imagini 2D şi 3D ale celulelor umane suscectibile să provoace displazie sau cancer.

Obiectivul proiectului – care este deja în curs de dezvoltare pentru cea de-a doua versiune, care va include caracteristici mai avansate –  il reprezintă documentarea, gestionarea și integrarea datelor din testele de diagnostic la nivel citologic și de țesut. Soluția software va oferi specialiștilor medicali datele necesare pentru a determina diagnosticul corect pe baza unei analize extinse și mult mai rapide.

Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Această boală produce mai multe decese decât cancerul de sân, colon şi cancerul de prostată la un loc în întreaga lume. Concret, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare de cancer pulmonar, arată statisticile organizaţiei Lung Cancer Europe, citate de clinica Regina Maria, conform stiripesurse.ro.