În urma divergențelor pe care le are cu administrația președintelui Trump, compania Huawei se pregătește pentru înlocuirea sistemului de operare Android cu HongMeng OS, deși decizia companiei nu este una finală. De altfel, Huawei ia în calcul și utilizarea platformei Aurora, având în vedere că aceștia au început deja să o testeze. Aurora este o platformă rusească bazată pe platforma Sailfish OS, care de asemenea a evoluat din sistemul de operare MeeGo, care a fost utilizat și pe Nokia N9.

Pentu a utiliza platforma Aurora, cei de la Huawei au fost nevoiți să poarte negocieri la nivelul cel mai înalt în statul rusesc și cel chinez. Potrivit publicației din Rusia, The Bell, un reprezentant Huawei s-a întâlnit cu Ministrul Dezvoltării Digitale și al Comunicării din Rusia, Konstantin Noskov. De altfel, conform go4it.ro, platforma Aurora este „dezvoltată pe baza Sailfish OS de către operatorul telecom Rostelecom și de compania omului de afaceri Grigory Berezkin”.

Totodată zvonurile spun că atât președintele Rusiei, Vladimir Putin, cât și omologul său chinez, Xi Jinping s-au întâlnit și au discutat pe baza acestui subiect. Iar în mod neoficial se spune că deja compania chineză, Huawei, testează dispozitive care au sistemul de operare Aurora instalat. Prin urmare este posibil ca alte modele de telefoane să se poată realiza chiar în Rusia, dar și anumite componente, așa cum sunt chipurile. Cu toate astea cei de la Huawei au trei variante prin care pot schimba evoluția companiei.

De altfel prima variantă ar fi aceea în care se poate continua parteneriatul cu cei de la Google, Intel, ARM dar și alții ca și până în prezent. Cea de-a doua variantă este aceea în care se renunță la Android și se utilizează propriul sistem de operare, și anume HongMeng, iar cea de-a treia variană este aceea în care se va realiza un parteneriat cu Rusia, care le poate furniza un sistem nou de operare, dar și diferite componente pentru producerea modelelor de telefoane. Totuși, Huawei are la dispoziție doar două luni pentru a se hotărî ce va face, deoarece după aceea sancțiunile SUA vor intra în vigoare definitiv.

Tot aici trebuie să amintim și faptul că telefonul pliabil Huawei Mate X 5G și-a amânat lansarea cu trei luni. Acesta va ajunge pe piața mondială în septembrie, după cum a confirmat acest lucru și directorul pentru comunicare globală la Huawei, Vicent Pang. Totodată Mate X este concurentul direct al Galaxy Fold al Samsung Electronics și inițial acesta trebuia să fie lansat în luna iunie. Bineînțeles amânarea lansării este doar o consecință a faptului că telefoanele de la Huawei nu vor mai beneficia de viitoarele actualizări ale sistemului Android, deși reprezentanții Huawei neagă acest aspect.

Prin urmare, Pang a afirmat potrivit stiripesurse.ro: „Preferința noastră va fi, desigur Google și Android, pentru că am fost parteneri atâția ani. Dar, dacă circumstanțele ne vor obliga putem lansa Hongmeng în șase până la nouă luni”. Ceea ce este esențial este faptul că sistemul de operare de la Huawei, Hongmeng, este bazat pe o versiune a Android.

Pentru a putea utiliza acest sistem, Huawei a depus mai multe cereri de înregistrare a mărcii Hongmeng în mai multe țări la nivel mondial. Totodată, Pang a negat și zvonurile conform cărora Huawei va anula și lansarea viitorului său laptop. În ultima perioadă, compania chineză a ajuns în atenția tuturor guvernelor din întreaga lume în urma acuzațiilor aduse de către SUA companiei, însă Huawei neagă toate acuzațiile.

Foto: mobilissimo.ro