Cea mai nouă versiune de macOS este denumită Catalina. Apple a lansat oficial noua actualizare pe scena de la Worldwide Developers Conference (WWDC) 2019. Cea mai importantă nouă caracteristică pentru MacOS 10.15 este faptul că oferă suport iPad pentru aplicații. Proiectul a fost anterior denumit “Marzipan”, dar acum se numește Catalyst. Este o modalitate nouă pentru dezvoltatori de a-și porta aplicațiile de pe iPad pe Mac. Dezvoltatorii vor putea să utilizeze Xcode pentru a-și utiliza aplicațiile iPad pe noul sistem de operare MacOS Catalina.

Deși Apple încurajează dezvoltatorii să-și aducă aplicațiile iPad pe Mac nu se știe cu exactitate cât de mulți dezvoltatori vor sprijini această inițiativă. De altfel printre companiile care au anunțat că vor realiza acest lucru se numără Twitter, care va aduce aplicația iOS Twitter pe dispozitivele Mac, dar și Atlassian care va aduce aplicația Jira iPad la MacOS Catalina.

În cadrul aceluiași eveniment, Apple a prezentat noi caracteristici pentru trei dintre aplicațiile existente, și anume Apple Music, Podcast-uri, dar și aplicația Apple TV, toate în MacOS Catalina și mai mult decât atât acestea vor înlocui vechea aplicație iTunes. Pe scurt, aplicația Podcast primește suport pentru indexarea locală, Apple Music se aseamănă foarte mult cu iTunes, fără a avea caracteristicile suplimentare ale acesteia, iar Apple TV nu mai are bara de elemente laterală și de asemenea acceptă redarea 4K HDK cu HDR 10, Dolby Vision și Dolby Atmos.

Dacă sunteți una dintre persoanele care vă doriți să utilizați iPad-ul pe Mac vă puteți bucura de o nouă caracteristică numită „Sidecar”. Aceasta vă permite să folosiți iPad-ul ca un afișaj secundar. Totodată puteți utiliza iPad-ul pe post de tabletă grafică pentru aplicațiile Mac compatibile , dacă aveți la îndemână un Apple Pencil. Aplicații precum Final Cut Pro X, Adobe Illustrator, dar și iWork vor avea suport Sidecar. Acest aspect este important pentru cei care au nevoie de mobilitate, astfel, funcționând wireless, puteți utiliza cu ușurință un dispozitiv BacBook și un iPad ca și display secundar.

MacOS Catalina vine cu o nouă modalitate prin care se poate controla un dispozitiv Mac și anume control vocal în totalitate, aceasta fiind concepută ca și caracteristică de accesibilitate.

Mai mult decât atât, în cadrul versiunii MacOS Catalina sunt combinate două aplicații, și anume Find My Friends și Find My iPhone, într-o singură aplicație, care în prezent se numește Find My și este prezentă atât pe iOS, cât și pe MacOS. Aplicația Photos are parte de o nouă actualizare, în care se modifică modul de vizualizare, iar aplicația Note are parte de o nouă modalitate de vizualizare a galeriei care vă permite să puteți vizualiza toate notele în același timp.

Noua versiune 10.15 a sistemului de operare MacOS vine la un an după ce Apple a lansat MacOS 10.14 Mojave, având noul Dark Mode și o nouă aplicație Apple News precum și App Store reconceput. Așadar, dacă dezvoltatorii vor folosi noul suport Catalyst de la Apple pentru a transfera aplicațiile iPad la MacOS Catalina, aceasta va fi una dintre cele mai importante actualizări MacOS lansate vreodată.

credit foto: Computerworld, Apple