Anul 2018 nu a fost unul extraordinar pentru Intel, chiar dacă anul trecut au sărbătorit cea de-a 50-a aniversare a companiei însă au avut parte și de foarte multe probleme. De asemenea, în 2018 compania Intel și-a pierdut CEO-ul și în același timp au avut probleme de securitate legate de Spectre și Meltdown și totodată au pierdut încrederea celor de la Apple cu privire la procesoarele pentru viitoarele MacBook-uri.

De altfel compania Intel s-a confruntat și cu diferite piedici în ce privește dezvoltarea tehnologiei pe 10 nm pentru procesoare. În cele din urmă, compania americană a lansat în cadrul Computex 2019 primul lot de procesoare de 10 nm, Intel Core 10 denumite „Ice Lake” dezvăluind câteva dintre caracteristicile acestora cât și ce pot realiza pentru următoarea generație de PC-uri, când vor fi livrate începand cu luna iunie.

Prin urmare este cunoscut faptul că fiecare nouă generație de procesoare Intel are în mod obișnuit o gamă variată de procesoare în funcție de puterea de care aveți nevoie. Mai exact procesoare pentru desktop de 95 de wați, până la seria Y de 5 sau 7 wați, proiectate pentru laptopuri foarte subțiri, fără ventilator sau tablete. În acest sens, Ice Lake vine în variante de 9W, 15W și 28W, cu până la 4 nuclee, 8 fire de execuție și o viteză maximă de 4.1 GHz, ceea ce înseamnă că în prezent Ice Lake depășește procesorul pe care îl găsiți pe MacBook Pro de 13″ de la Apple.

Ba mai mult decât atât, Intel a anunțat că noua gamă de procesoare va fi integrată în 30 de modele de laptopuri, care vor fi lansate pe piață în acest an, având parte și de o revizie a modelului Dell XPS 13 2-în-1. Printre proprietățile remarcante ale noului procesor putem menționa rapiditatea, astfel performanța pentru Intel Ice Lake este aproximativ cu 18 procente mai rapidă în comparație cu performanța nucleelor Skylake, pe care compania le-a lansat în urmă cu aproape patru ani.

Un alt aspect important al procesoarelor Ice Lake este legat de puterea graficii integrate, având în vedere că performanța aproape s-a dublat față de dispozitivele anterioare de 15W, așa cum putem observa în următorul grafic.

Cu toate acestea Ice Lake este un procesor de 15 W care poate realiza grafica integrată pentru care până acum ar fi fost nevoie  de un laptop ceva mai gros cu un procesor de 28 W. Prin intermediul acestui nou procesor, Intel își ia angajamentul pentru viteze mari în zone bine definite, dintre care codarea HEVC de două ori mai rapidă, pentru randarea video mult mai rapidă, având calitate superioară a graficii la dimensiuni reduse ale fișierelor sau care au 2,5x performanță „AI” pentru procese automate de genul recunoașterea imaginii.

Însă toate acestea depind de tipul de procesor Ice Lake utilizat, cei ce își doresc o performanță grafică superioară pot opta pentru procesorul Ice Lake cu noua arhitectură Intel Iris Plus. Deși grafica Gen 11 nu este cea mai indicată pentru gaming, acesta poate oferi imagini mult îmbunătățite. De asemenea, Intel precizează că noile procesoare au suport pentru un monitor 5K la 60HZ sau un monitor 4K la 120Hz cu o gamă de culoare pe 10 biți.

Și mai mult decât atât acum Intel are suport pentru VESA Adaptive Sync, versiunea standardizată a ceea ce înseamnă claritate sporită și o mai bună calitate a imaginii , concept lansat de către Nvidia și AMD ca G-Sync și respectiv FreeSync.

Următoarea generație de laptopuri va deveni și mai rapidă la viteze Wi-Fi 6 dar și la transferuri prin intermediul portului Thunderbolt 3 cu această nouă generație de procesoare Intel.

credit foto: neowin.net, The Verge