Având în vedere fondul creat de reacțiile negative cu privire la controversata tehnologie de recunoaștere facială, o nouă dispută este pe punctual de a izbucni și de această dată nu vorbim despre războiul economic dintre Satele Unite și China, ci despre faptul că IBM a utilizat apoximativ 1 milion de fotografii prin intermediul aplicației Flickr  pentru a dezvolta diverse sisteme de recunoaștere facială, dar fără să anunțe posesorii fotografiilor, potrivit informațiilor NBC.

În timp ce fotografii au primit acordul de a face fotografii acestor utilizatori, potrivit sursei citate, cei care au fost fotografiați nu cunoșteau faptul că fotografiile lor au fost catalogate și ar putea fi folosite pentru a dezvolta algoritmi în cadrul programelor de recunoaștere facială. De altfel, unul dintre fotografi a declarat că:

„Nici unul dintre oamenii pe care i-am fotografiat nu a avut nici o idee că imaginile lor erau folosite în acest fel”.

Fotografiile nu au fost compilate inițial de IBM, ci fac parte dintr-o colecție mai mare, de 99,2 milioane de fotografii, cunoscută sub numele de YFCC100M. Yahoo, fostul proprietar al Flickr a pus această colecție la dispoziția cercetătorilor. Inițial fiecare fotograf a putut să-și trimită fotografiile sub o licență Creative Commons, ceea ce presupune că pot fi utilizate în mod liber, dar cu anumite limitări.

Însă faptul că acestea ar putea fi folosite pentru a instrui sistemele de recunoaștere facială pentru a realiza profiluri în funcție de etnie de exemplu, aceasta ar putea fi o utilizare pe care nici cea mai permisivă licență Creative Commons nu a anticipat-o.

În ce privește situația actuală, inițial intențiile companiei IBM ar fi putut fi în sensul de a împiedica folosirea tehnologiei AI împotriva anumitor grupuri de utilizatori, cu toate că la momentul anunțării colectării datelor în ianuarie, compania a explicat că era nevoie de o bază de date de dimensiunea aceasta pentru a dezvolta noua tehnologie AI în vederea “corectitudinii” și în același timp al preciziei.

Indiferent care au fost intențiile reale care au dus la utilizarea datelor peronale, se cunoaște faptul că pentru o persoană obișnuită este destul de greu de verificat dacă pozele personale au fost folosite în diferite scopuri, ca mai apoi să solicite eliminarea acestora.

Potrivit The Verge, IBM a declarat:

„Noi luăm în serios intimitatea persoanelor și am avut mare grijă să respectăm principiile vieții private. Persoanele fizice pot renunța la acest set de date”.

Totodată aceștia susțin că aceste date pot fi accesate doar de cercetători verificați și de asemenea acestea includ imagini publice. IBM este doar una dintre companiile care explorează domeniul recunoașterii faciale și de asemenea nu este singura companie care utilizează fotografii de la persoane obișnuite fără să obțină în mod expres consimțământul acestora. Facebook, de exemplu, are disponibil un pachet de 800.000 de fotografii ale anumitor persoane disponibile pentru a putea fi descărcate de alți cercetători, potrivit sursei citate.