Vestea că Google a retras licența de Android a companiei Huawei ca răspuns la interdicția guvernamentală a SUA asupra gigantului chinez nu a reprezentat o mare surpriză pentru Huawei. Un nou raport de la Bloomberg se adaugă astăzi numeroaselor dovezi ale pregătirii Huawei de a fi interzisă în Statele Unite. Acesta sugerează că App Gallery de la Huawei, care este prezentă ce ceva timp pe dispozitivele Android Huawei și Honor, reprezintă, de fapt, un efort serios, însă oarecum clandestin, de a construi o alternativă proprie la platforma dominantă Google Play Store.

De asemenea, potrivit Bloomberg, în 2018 Huawei le-ar fi făcut oferte devoltatorilor de aplicații mobile pentru a-i ajuta să facă incursiuni în piața de profil din China, cea mai mare piață de telefonie mobilă din lume, dacă vor dezvolta software-uri pentru platforma lor App Gallery. La fel că toți ceilalți furnizori de telefoane Android, compania Huawei este conștienta de cât de dependentă este de aplicațiile și platforma de aplicații Google, deși, spre deosebire de majoritatea producătorilor, această companie este, de asemenea, supusă unui control sporit și ostilității din partea guvernului american. Deci, este de înțeles faptul că Huawei ar încerca să se pregătească pentru eventualul impact pe care l-ar avea pierderea relației de colaborare cu Google.

Se pare că planurile Huawei în ce privește alternativa la magazinul de aplicații de la Google întâmpină un viitor nesigur. Fiindu-i interzis să lucreze cu orice companie din SUA – chiar și cu o licență temporară de 90 de zile din partea guvernului american, Huawei nu are voie să se angajeze în afaceri noi cu firmele din SUA – acest lucru însemnând că nu poate contacta companii ca și Facebook, Twitter, Pinterest sau o grămadă de alți colaboratori pentru a dezvolta propria platformă de aplicații mobile care să ofere software-urile acestora.

Huawei este o companie cu mari resurse și potențial și a fost pe cale să devină cel mai prolific producător de smartphone-uri din lume în acest an, înainte de intervenția guvernului SUA. Ca atare, a promis 50 milioane de utilizatori europeni ai magazinului său de aplicații în 2018 pentru posibilele parteneriate cu dezvoltatorii de aplicații. Bloomberg declară că Huawei s-a oferit, de asemenea, să furnizeze “un instrument simplu de optimizare a software-ului pe care l-au dezvoltat pentru magazinul Google pentru a funcționa în App Gallery”.

Prin urmare în cea mai optimistă perspectivă a celor de la Huawei, aplicația App Gallery ar fi putut reprezenta puntea de legătură între Est și Vest, fiind acel spațiu prin care se pot distribui aplicații atât pentru publicul european, cât și pentru cel din Asia, cu precădere pentru publicul chinez. Ar fi fost o metoda de diversificare a platformelor de aplicații Android, putând deveni o adevărată concurență pentru compania Google și totodată să impulsioneze acest gigant să continue îmbunătățirea Magazinului Play. Cu toate acestea, gravitatea interdicției impusă de administrația Trump face chiar și planul în ce privește App Gallery să aibe slabe șanse de realizare.

Telefoanele Huawei din afară Chinei au folosit o versiune de Android care vine cu un pachet de servicii Google, inclusiv căutare, Hărți, YouTube și – crucial – magazinul Play pentru a descărca o multitudine de aplicații. Utilizatorii care dețin deja dispozitive Huawei pot continua să acceseze serviciile Google și magazinul de aplicații, însă orice telefoane Huawei vândute după interdicția aplicată de guvernul american nu vor avea aceste caracteristici importante, potrivit companiei Google.

Astfel companiei Huawei îi va fi foarte greu să concureze cu rivalii de pe piața furnizorilor de smartphone-uri, precum Samsung Electronics Co. și Apple Inc. Samsung își păstrează accesul neîngrădit la magazinul Play și la celelalte servicii Google, în timp ce Apple și-a construit propriul magazin de aplicații de succes în ultimul deceniu. Cu câteva zile în urmă valoarea acțiunilor Samsung a crescut cu 4,3% în Seoul, marcând cel mai mare salt din ultimele două luni.

Cu excepția cazului în care S.U.A. va ridica interdicția aplicată companiei chineze, Huawei nu va putea să facă mare lucru pentru a-și salva afacerea de telefonie mobilă din afara Chinei, a declarat Chetan Sharma, consultant în industria wireless, potrivit Bloomberg.

“Este o piață foarte matură, așa că încercarea de a înlătura, de exemplu, un magazin de aplicații Android este aproape imposibil”

A spus el.

“Puteți face asta în China, dar nu și în Europa”.

credit foto: The Star Online