Facebook a făcut vinerea aceasta un anunț surprinzător: compania se gândește extrem de serios la asigurarea interoperabilității platformelor de mesagerie Instagram, Whatsapp și Messenger, în termeni practici, aceasta ar însemna că un utilizator Whatsapp va putea scrie mesaje unui utilizator de Instagram în mod direct.

Facebook va extinde și criptarea folosită de Whatsapp – așa numitul end-to-end-encryption – și la Instagram și Messenger, asigurând astfel o securitate deplină tuturor utilizatorilor celor trei platforme.

Analiștii afirmă că acesta ar fi probabil primul pas pentru o ulterioare fuziune a celor trei platforme într-una singură, probabil un Whatsapp îmbunătățit cu elemente din celalate două platforme.

Însă ceea ce își propune Facebook momentan nu este deloc o sarcină ușoară, deoarece presupune o rescriere masivă a softurilor celor trei platfome, ceea ce implică costuri ridicate.

Există și voci critice: unii experți afirmă că securitatea unei platforme, chiar folosind criptare, va fi compromisă odată legată la Facebook, așa cum este Messenger acum. Alții afirmă că o rețea globală criptată, mult mai mare decât Whatsapp, ar ajuta teroriștii și crima organizată să își desfășoare activitățile fără ca forțele de ordine să poată să ii urmărească eficient.

Pe de altă parte însă există și posibilitatea ca Facebook să nu poată realiza fuziunea platformelor în viitor, deoarece ar putea încalca legislația europeană în materia protecției datelor personale. Ori o fuziune doar în afara Europei nu este un obiectiv dezirabil pentru o companie atât de mare, dacă ar exclude cea mai mare piață din lume cu excepția SUA și a Chinei.

Autoritățile din Europa au notificat deja Facebook să se abțină a transfera date ale utilizatorilor între cele trei aplicații sau între aplicații și Facebook.