De cateva luni circula zvonuri in legatura cu faptul ca Facebook dorește să își dezvolte propriul Asistent AI, care ar putea sa rivalizeze cu Alexa, asistentul vocal al companiei Amazon , Siri de la Apple si Google Assistant, conform CNBC. Această speculație a fost lansată pe piață în urmă cu câteva luni, când Yann Lecun, principalul om de știință AI al companiei, a făcut aluzie la un posibil Asistent de Voce pentru Facebook. Totodată Facebook confirmă aceste lucruri prin purtătorul său de cuvânt:

„Lucrăm să dezvoltăm tehnologii de asistență vocală și AI care pot funcționa în cadrul familiei noastre de produse AR/VR, inclusiv Portal, Oculus, dar și produse viitoare”.

Divizia de realitate augmentata si realitate virtuala a companiei Facebook se ocupa in prezent de dezvoltarea acestui produs, conform CNBC. Chiar dacă Facebook nu are pentru moment o viziune foarte clara despre cum va fi folosit acest asistent de voce, multe dintre presupuneri merg către utilizarea acestuia pe difuzoarele inteligente ale chat-ului video, pe căștile Oculus sau prin intermediul proiectelor viitoare.

Trebuie să reamintim faptul că Facebook nu este la prima încercare de acest gen, în privința asitenților AI. În anul 2015 a fost anuntat pentru prima data asistentul virtual M care infaptuia in mod automat sarcini pentru utilizatori, cum ar fi achiziționarea de produse, aranjarea livrărilor de cadouri, rezervarea meselor la restaurante și aranjarea călătoriilor. In aprilie 2017 era disponibil pentru aproximativ 10.000 de utilizatori. Incepand cu ianuarie 2018, reprezentantii companiei au anuntat ca vor intrerupe acest proiect.

Iar după toate scadalurile prin care a trecut Facebook în ultima perioadă, cel mai probabil că o bună parte dintre utilizatori vor fi foarte sceptici în ce priveste utilizarea unui asistent vocal al companiei. Printre altele se cunoaste faptul ca Facebook a expus pe un server nesecurizat circa 146 GB de date care conțineau peste 540 de milioane de înregistrări ale utilizatorilor. În acest context nu se știe cât de bine va fi primit noul asistent de voce de la Facebook în rândul utilizatorilor. Cu toate astea însă, dacă Facebook îl va scoate pe piață va avea de confruntat concurență serioasă având în vedere asistentii de voce ai companiilor rivale.

credit foto: cio.co.ke