La cea de-a VI-a ediție a Campionatului European de Securitate Cibernetică un număr de 19 ţări şi-au anunţat participarea la etapa finală. Etapa finală a campionatului va avea loc la București, conform informațiilor de pe pagina oficială a competiției.

De altfel competiția se va desfășura în perioada 9 – 11 octombrie , la Palatul Parlamentului în București. Țările participante la acest eveniment sunt următoarele: Cipru, Belgia, Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Elveția și Marea Britanie. În etapă finală a acestui Campionat European de Securitate Cibernetică, România a ocupat timp de doi ani consecutiv, respectiv 2016 și 2017, locul secund.

Pe pagina oficială a competiției se precizează că:

„Prin Campionatul European de Securitate Cibernetică se oferă acestor concursuri un caracter multinaţional – echipele fiecărui stat fiind implicate atât în exerciţii de colaborare, cât şi în competiţie – pentru a colabora şi, în cele din urmă, a concura între ei. Probele campionatului acoperă domenii, precum: securitate web, securitate mobilă, puzzle-uri criptografice, inginerie inversă şi investigaţii, pentru care vor acumula puncte”.

Pentru etapa națională a acestei competiții, înscrierile se vor încheia pe data de 5 aprilie, iar în perioada 5 – 7 aprilie se va organiza prima sesiune de calificare (on-line), iar după aceea va fi urmată de o lungă serie de competiții care se vor desfășura în perioada mai – august. Iar în luna septembrie se va organiza o sesiune de training ce se va desfășura pe parcursul a nouă zile cu specialiști din domeniu.

Echipa fiecărei țări va fi selecționată în urma etapei naționale a competiției. Ba mai mult decât atât echipele vor fi formate din doi antrenori și cel mult zece concurenți care vor face parte din două categorii: cinci juniori, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, și cinci seniori, cu vârste cuprinse între 21 și 25 de ani. În competiția de anul trecut, România a ocupat locul nouă, după ce în 2016 și  2017 a ocupat locul doi.

Concurenții selecționați în echipa României vor beneficia de:

  • Recunoaștere națională și promovare în media;
  • Două stagii specializate de pregătire;
  • Mentorat cu specialiști din domeniu;
  • Oportunități de angajare în domeniu;
  • Toate costurile asigurate de sponsori;
  • Premii oferite de sponsori;
  • Participare la competiții internaționale.