Deja trecem printr-o nouă revoluție sexuală, datorită tehnologiilor care au transformat modul în care ne raportăm unul la celălalt în relațiile noastre intime. Dar un al doilea val de tehnologii sexuale începe să apară și acestea transformă modul în care unii oameni văd identitatea lor sexuală.

Oamenii pe care îi numim „digisexuali” se îndreaptă către tehnologii avansate, cum ar fi roboți, medii de realitate virtuală (VR) și dispozitive de feedback cunoscute sub numele de teledildonics, pentru a înlocui partenerii umani. Pe scurt „digisexualitatea” are două sensuri.

Primul sens mai larg este acela de a descrie utilizarea tehnologiilor avansate în sex și relații. Oamenii sunt deja familiarizați cu ceea ce numim tehnologii sexuale de prim val. De asemenea sunt multe lucruri pe care le folosim pentru a ne conecta cu partenerii noștri actuali sau potențiali. Un bun exemplu în acest sens sunt aplicațiile pe care le folosim pentru a comunica online, dar si rețelele de socializare prin care putem cunoaște diferitre persoane și cu care putem dialoga.

Aceste tehnologii au fost adoptate atât de larg și rapid încât este ușor să pierdeți efectul profund asupra relațiilor intime. Este fascinant să studiezi modul în care oamenii folosesc tehnologia în relațiile lor. Nu este surprinzător că putem vedea deja oameni care prezintă diferite stiluri de atașament în utilizarea tehnologiei. Ca și relațiile lor umane, oamenii se referă la tehnologia lor în moduri care pot fi sigure, anxioase, evitante sau o combinație (deseori dezorganizată) a celor trei.

Există un al doilea sens mai restrâns, în care folosim termenul „digisexualitate” pentru persoanele ale căror identități sexuale sunt modelate prin ceea ce numim tehnologii sexuale de tip II. Aceste tehnologii sunt definite de abilitatea lor de a oferi experiențe sexuale care sunt intense, imersive și nu depind de un partener uman. Acestea nu există încă, nu chiar, dar au fost discutate pe scară largă în mass-media și apar adesea în filme și la televiziune.

Există riscuri și probleme foarte mari în direcția acestui subiect.  Problema modului în care tehnologia are impact asupra formării identității sexuale și asupra modului în care persoanele cu identități sexuale bazate pe tehnologii se pot confrunta cu stigmate și prejudecăți ne poate da fiori. Și asta pentru că această problemă este doar la început.