Începând de astăzi și până pe data de 1 iunie 2019 are loc cel mai așteptat eveniment al anului în domeniul IT, Computex 2019. Conferința va avea loc în Taipei, Taiwan, iar la acest eveniment vor fi prezentate cele mai performante echipamente și cele mai sofisticate dispozitive și componente PC. Printre cele mai mari companii care și-au anunțat prezența la acest eveniment se numără: AMD, ASUS, Gigabyte, Intel, Microsoft, MSI, Nvidia și mulți alții.

Având în vedere că în cadrul evenimentului CES de anul acesta, AMD a anunțat arhitectura Zen 2 pe 7 nanometri (nm), aflându-se în spatele celei de-a treia generații Ryzen, cea de-a treia generație Threadripper și chiar și pentru noua generație de procesoare Epyc pentru servere. De această dată AMD nu a menționat lansarea vreunui procesor în mod special, în schimb a optat pentru promovarea unui procesor 8-core cu 16 fire de execuție. Însă potrivit zvonurilor se spune că în cadrul evenimentului AMD va prezenta un procesor nou în cadrul liniei Ryzen cu 16 nuclee și 32 de fire de execuție.

În mod adițional, AMD se află de asemenea în domeniul producției de plăci video. Există speculații că în cadrul evenimentului va fi lansată arhitectură GPU pe 7nm Navi și mai mult ca sigur va fi lansată în cele din urmă seria de plăci video Radeon RX 5000. În cadrul seriei Radeon, AMD RX5700 va fi cel mai spectaculos GPU lansat la acest eveniment de către AMD, iar mai multe informații despre seria Navi vom afla în cadrul evenimentului E3 2019. AMD a dezvăluit rezultatele testelor Strange Brigade, în care nu numai că a depășit Nvidia GeForce RTX 2070, cel mai mare competitor al lor, dar a reușit să se mențină în mod constant peste 100 fps. Computex 2019 reprezintă un eveniment important pentru AMD, astfel așa zisul perdant dezvoltator de chipuri se îndreaptă către topul clasamentului producătorilor de procesoare, având în vedere și diversele probleme ale procesoarelor Intel din ultima vreme, AMD reușind să obțină vânzări mai mult decât duble față de cei de la Intel.

Una dintre cele mai cunoscute companii din domeniul IT din lume este Asus, dar cu toate acestea în ultimele luni compania a fost destul de rezervată în ce privește planurile acesteia. Având în vedere că evenimentul Computex 2019 coincide cu aniversarea a 30 de ani de la infințarea companiei taiwaneze, se așteaptă ca aceștia să lanseze anumite dispozitive deosebite, multe dintre ele având variante în ediție limitată pentru a celebra aniversarea companiei. Așadar avem laptopurile ultra-portabile ZenBook Duo și ZenBook Pro Duo, ambele prevăzute cu ecrane dual 4K și hardware puternic incluzând procesoare Intel de generația a 9-a și grafica Nvidia. Noile dispozitive ZenBook 13, ZenBook 14 și ZenBook 15 au fost de asemenea anunțate având caracteristici îmbunătățite, la fel ca și ediția limitată ZenBook Edition 30, acestea având un design deosebit. Cel mai impresionant laptop are logo-ul aniversării a 30 de ani a companiei Asus inscripționat, fiind gravat în aur de 18K. De asemenea laptopurile pentru gaming Asus ROG Strix SCAR III, Hero III și Zephyrus S vor fi prezentate cu noi caracteristici.

De asemenea compania Dell va avea multiple lansări în cadrul evenimentului Computex 2019, printre acestea numărându-se mai multe laptopuri dedicate pentru gaming aparținând brandurilor G3 și Alienware ale companiei. Noile Alienware m15 și Alienware m17 lansate la Computex 2019 prezintă componente hardware îmbunătățite pentru 2019 și de asemenea un design inovativ pentru a asigura o răcire optimă a componentelor chiar și în carcasele înguste ale dispozitivelor. Laptopurile Alienware beneficiază de procesoare Intel Core din generația a 9-a, pornind de la i5 până la i9, fiind cele mai bune procesoare la momentul actual de pe piață.

Compania Dell a anunțat de asemenea o reproiectare a dispozitivului Dell XPS 13 2-în-1, având o nouă tastatură, un touchpad mai mare și performanțe mărite ale procesoarelor Intel pe 10nm.

Brandul Aorus de la Gigabyte se află în spatele unora dintre cele mai bune laptop-uri și componente dedicate pentru gaming de pe piață. Prin urmare, la Computex 2019, le-am putut vedea să lanseze diferite dispozitive, de la plăci de bază noi la laptopuri noi pentru gaming.

De exemplu, Gigabyte și-a reînnoit laptopurile Saber cu memorii Intel Optane – primele laptop-uri pentru gaming care dețin acest tip de memorii – la Computex 2018. La CES 2019, pe de altă parte, a dezvăluit noul Aero 15 cu Azure AI de la Microsoft pentru performanță hardware optimizată.

Încă de când a apărut pe piață AMD Ryzen, cei de la Intel au resimțit presiunea competiției. Compania Intel încă produce unele dintre cele mai rapide procesoare din lume, cum ar fi Core i9-9900K. Cu toate acestea competiția este destul de strânsă, ceea ce înseamnă că Intel va trebui să aibă lansări destul de impresionante în cadrul evenimentului Computex 2019 pentru a face față competitorilor AMD și Qualcomm. Compania a anunțat începutul livrării procesoarelor Ice Lake pe 10nm, acestea putând fi văzute în configurațiile laptopurilor până la sfârșitul acestui an. Gama Intel Ice Lake va cuprinde procesoare de la Core i3 la Core i7, fiind caracterizate de până la 4 nuclee și 8 fire de execuție, cu viteze turbo boost de până la 4.1GHz. De asemenea Intel a anunțat lansarea tehnologiei “Project Athena”, un program creat de producătorul de chipuri pentru a ajuta dezvoltatorii de laptop-uri să construiască dispozitive revoluționare. Astfel în cadrul evenimentului Computex 2019 vom avea ocazia să ne dăm seama cum funcționează laptopurile care folosesc tehnologia Project Athena, aceasta fiind o tehnologie care va ajuta compania Intel să avanseze tehnologic în anumite domenii cheie cum ar fi performanțele dispozitivelor, durata de viață a bateriilor sau conectivitate.

Procesoarele Ice Lake din generația a 10-a reprezintă doar prima parte a tehnologiei “Project Athena”.  Aceste noi chipuri se vor baza pe arhitectura Sunny Cove anunțată în cadrul conferinței CES 2019 și vor beneficia de caracteristici precum WiFi 6 și grafica Intel Gen11 mult mai puternică.

Intel își va reînnoi de asemenea gama de procesoare pentru laptopuri, având în vedere că intel Core i9-9900K și Core i9-9900KS beneficiază de viteze turbo boost de până la 5GHz la toate nucleele, ceea ce ar însemna o oarecare competiție pentru noile procesoare AMD Ryzen 9 3900X. Intel va lansa de asemenea noile procesoare Core-X pentru entuziaști.

În ceea ce privește compania Microsoft, se așteaptă ca în cadrul evenimentului să lanseze noile caracteristici ale actualizării Windows 10 din luna mai, odată cu noi evoluții în sectorul de cloud computing. De asemenea este posibil să vedem noi dispozitive din gama Surface.

În cadrul evenimentului CES 2019, MSI a lansat o serie de laptopuri dedicate pentru gaming impresionante, inclusiv noul GS75 Stealth. Se așteaptă ca MSI să continue pe această tendința și în cadrul evenimentului Computex 2019. Anul trecut a lansat MSI GF63, un laptop pentru gaming accesibil, dar și alte dispoitive high-end de asemenea, cum ar fi MSI Trident A și MSI Pro 24X.

Prezența la evenimentul Computex 2019 al companiei Nvidia va fi axată pe segmentul creativ. Astfel Nvidia a dezvăluit noua platformă Nvidia Studio, îmbinând grafică Quadro dedicată segmentului profesionist cu designul îngust și ușor al noilor dispozitive workstation mobile.

Nvidia pretinde că laptopurile echipate cu RTX 2080 dedicate segmentului creativ vor fi de șapte ori mai rapide decât dispozitivele MacBook Pro în aceleași condiții de lucru.

De asemenea Nvidia a prezentat unele dintre noile monitoare G-Sync, inclusiv ecrane echipate cu mini LED-uri care oferă rate de refresh de până la 144Hz pentru dispozitivele 4K.

În cadrul evenimentului Computex 2019, Qualcomm și Lenovo au anunțat primul laptop 5G în premieră mondială, care va beneficia de platforma Qualcomm Snapdragon 8cx.

Cunoscut sub denumirea “Project Limitless”, laptopul va beneficia de platforma Snapdragfon 8cx 5G de la Qualcomm, care este prima platforma construită pe tehnologia de 7nm pentru PC care oferă conectivitate 5G încorporată. Project Limitless vor beneficia de performanțele îmbunătățite ale Snapdragon 8cx, a duratei de viață a bateriei, precum și a conectivității, în comparație cu laptopurile prevăzute cu procesoare Snapdragon lansate anterior, ceea ce ar putea însemna că laptopurile care încorporează procesoare Snapgdragon vor deveni cu adevărat competitive pentru dispozitivele prevăzute cu procesoare Intel.

credit foto: tca.org.tw