Pompierii au avut o armă secretă atunci când catedrala Notre Dame a luat foc cu câteva zile în urmă – un robot numit “Colossus”.

Colossus este un robot modular pentru asistență tehnică universală destinat intervenției în zone periculoase. Robotul de 500Kg a ajutat cei 400 de pompieri la salvarea unui simbol al istoriei umanității în timpul incendiului de la catedrala din Paris, Notre Dame, care a amenințat că va arde monumentul istoric în totalitate.

Colossus, un robot comandat de la distanță, echipat cu furtunuri și camere de luat vederi, a reușit să pătrundă în interiorul catedralei pentru a ajuta la stingerea incendiului din interior, incendiu care ardea structura de lemn a vechiului acoperiș.


Colossus, care este deopotrivă rezistent la foc și la apă, capabil să transporte până la 550 de kilograme, nu numai că a ajutat la stingerea focului înainte de a distruge complet structura de lemn a catedralei, dar a redus necesitatea ca pompierii să intre în biserică unde ar fi fost în pericol din cauza căderii resturilor rezultate în urma incendiului. În acel moment, catedrala se afla la mai puțin de 30 de minute până să ardă în totalitate, spun reporterii prezenți la fața locului, citați de dailymail.co.uk.

Robotul fabricat de compania franceză Shark Robotics prezintă o serie de caracteristici care s-au dovedit a fi utile inclusiv în interiorul Notre Dame, potrivit site-ului creatorilor. Colossus este, de asemenea, echipat pentru a transporta echipamente sau persoane vătămate și, de asemenea, investighează diverse zone folosind camera HD care funcționează atât pe timp de zi, cât și de noapte.

Printre caracteristicile tehnice ale acestuia, Colossus are ca și dimensiuni 160 x 78 x 76 cm. Este prevăzut cu două motoare electrice 2 x 4000 W, fiind alimentat de șase baterii litiu-ion 29.8 V – 46 Ah. Poate atinge o viteză maximă de 3.5 km/h, fiind prevăzut cu frâne electromagnetice, și de asemenea poate depăși obstacole de 30cm înălțime. Poate funcționa inclusiv pe plan înclinat cu o pantă de până la 45°.

După ce a durat mai bine de 15 ore focul a fost stins și din fericire nu s-au înregistrat victime, însă au fost răniți 2 ofițeri de poliție și un pompier. Succesul pompierilor și al lui Colossus în prevenirea distrugerii complete a catedralei Note Dame, construită acum 850 de ani, reprezintă o victorie majoră pentru utilizarea roboticii în situații de urgență care demonstrează nu numai că funcționează, ci ajută la creșterea siguranței.

Reconstrucția renumitei catedrale va fi un proces îndelungat, în ciuda faptului că președintele Franței, Emmanuel Macron, afirma că dorește acest lucru în cinci ani, și probabil va fi ajutat și de tehnologie.

credit foto/video: dailymail.co.uk, washingtonpost.com, businessinsider.fr, LeParisien