China a început oficial lucrările de cercetare în domeniul tehnologiei telecomunicațiilor din a șasea generație, a informat joi presa de stat, o acțiune pe care a descris-o ca având drept scop promovarea celei mai noi inovații wireless, informează Reuters.

Ministerele guvernului chinez și institutele de cercetare s-au întâlnit săptămâna aceasta în cadrul unei reuniuni „inițiale” pentru a înființa un grup național de cercetare și dezvoltare a tehnologiei 6G, potrivit unui raport al publicației Science and Technology Daily, publicat de Ministerul Științei și Tehnologiei din China.

Tehnologiile legate de serviciile mobile ultra-rapide au devenit un element conflictual esențial între Statele Unite și China în ultimele luni. Țările din întreaga lume s-au întrecut pentru a lansa rețele wireless 5G de ultimă generație, care pot oferi viteze de date de cel puțin 20 de ori mai rapid decât 4G și promite să sprijine noile tehnologii, cum ar fi autovehiculele autonome și realitatea augmentată.

În această cursă s-a înscris și compania Huawei Technologies din China, cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicații din lume, care este puternic implicată în construirea a mai multor astfel de rețele. Guvernul american, temându-se că echipamentele Huawei ar putea fi folosite de China pentru spionaj, a plasat Huawei pe o „listă neagră” în luna mai, prin care a interzis companiei să cumpere componente fabricate în America. Guvernul Statelor Unite a condus, de asemenea, o campanie pentru a-i convinge pe aliați să blocheze accesul companiei chineze la rețelele lor 5G. Huawei a negat în repetate rânduri aceste acuzații.

Încă din luna august a fost raportată de către publicația The Logic inițierea activității de cercetare a companiei Huawei asupra tehnologiei 6G, aceasta având loc la centrul său de cercetare din Ottawa, Canada. Potrivit raportului, gigantul tehnologic chinez lucra la acel moment cu peste 13 universități și institute de cercetare în cadrul proiectului.

„5G este încă destul de nou, iar 6G face parte din așa-numita evoluție 5G”, a declarat Song Zhang, vicepreședinte al Strategiei de Cercetare și Parteneriat a companiei Huawei din Canada.

Tehnologia 5G fiind încă la început, reprezentanții companiei afirmă că va trece mult timp până la lansarea 6G. Huawei estimează că va dura minim zece ani, când rețelele 5G vor deveni mainstream.

Și compania Samsung a anunțat în iunie lansarea unui nou centru de cercetare dedicat începerii lucrărilor în domeniul tehnologiei 6G. Astfel a fost constituit Advanced Communications Research Center ca parte a Samsung Research. LG lucrează, de asemenea, la tehnologia 6G. Firma coreeană, în colaborare cu Institutul Avansat de Ştiință și Tehnologie din Coreea (Korea Advanced Institute of Science and Technology – KAIST), a deschis un centru de cercetare dedicat viitorului standard.

În februarie, președintele american Donald Trump a afirmat prin intermediul unei postări pe o rețea de socializare că își dorește tehnologia 6G în Statele Unite cât mai curând posibil, cerând firmelor americane să își intensifice eforturile în acest sens sau „vor rămâne în urmă”.

Decizia Beijingului de a iniția cercetările în domeniul tehnologiei 6G vine la câteva zile după ce cele mai mari trei companii de telecomunicații din țară au lansat servicii de telefonie mobilă 5G la nivel național. China a spus inițial că va lansa serviciul de internet mobil ultra-rapid la începutul anului viitor, dar și-a accelerat planurile pe măsură ce tensiunile cu Statele Unite sunt în creștere.

De asemenea, China își propune să construiască o rețea de testare 6G pentru 2020.

credit foto: TechSpot