Consumer Electronics Show (CES) 2020 marchează cea de-a 53-a ediție anuală a celei mai mari și mai importante expoziții de tehnologie dedicată consumatorilor. Având loc în fiecare an la începutul lunii ianuarie în Las Vegas, Nevada, reprezintă începutul unui nou ciclu anual al lansărilor de produse din domeniul tehnologiei de consum în nenumărate categorii, de la televizoare și căști până la laptopuri și chiar aparate electrocasnice.

Acesta este primul eveniment al anului în domeniul tehnologiei în care reprezentanții mass-media au posibilitatea să interacționeze în premieră cu aproape toate gadgeturile și dispozitivele care vor fi lansate pe tot parcursul anului. Este, de asemenea, o ocazie unică pentru producătorii din domeniul tehnologiei de a prezenta dispozitive concept care nu vor fi lansate oficial decât peste un an sau chiar mai târziu. Este suficient să spunem că CES este un eveniment extrem de interesant deopotrivă pentru publicațiile de specialitate, cât și pentru fanii tehnologiei care urmăresc prezentările din cadrul expoziției prin intermediul transmisiunilor live și articolelor reprezentanților mass-media prezenți la eveniment.

CES 2020 se desfășoară în perioada 7-10 ianuarie, iar cuvintele cheie ale ediţiei din acest an sunt inteligenţa artificială, tehnologia 5G, dispozitive pliabile, tehnologie de supraveghere, rezoluţii 8K şi robotică. Asistenţii virtuali pentru casele inteligente, roboţi şi aplicaţii domestice ale inteligenţei artificiale, dispozitive pentru comunicare, televizoare ce încearcă să impună noi standarde de calitate a imaginii vor fi prezentate în cadrul expoziției de tehnologie din acest an, informează Mediafax.

Printre exponatele domeniului casnic vor fi prezentate și o tigaie care verifică greutatea şi temperatura ingredientelor înainte de a ghida utilizatorul prin intermediul unei aplicaţii, butoane pentru aragaz inteligente, care permit proprietarilor să crească flacăra aragazului prin comandă vocală şi îl opresc automat dacă este lăsat nesupravegheat prea mult timp, dar şi rafturi inteligente, care monitorizează reducerea cantităţilor de alimente. Sistemul Townew promite să elibereze oamenii de truda de a lega pungile de gunoi. Coşul se deschide automat atunci când detectează un obiect din apropiere, iar sacii se sigiliează singuri, la o simplă apăsare a unui buton.

În ce privește domeniul televiziunii, LG a prezentat în cadrul evenimentului din Las Vegas 13 modele noi de televizoare 8K, toate construite pe tehnologie OLED, iar Samsung a adus un model de televizor cu ecran fără margini, care are „abilitatea” de a se poziționa în funcție de modul în care este redat conținutul pe un telefon mobil la care este conectat.

Tehnologia 8K primeşte un impuls, având în vedere că aceasta dispune de patru ori mai mulţi pixeli decât 4K şi de 16 ori mai mari decât ecranele 1080p. Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo vor fi filmate în formatul „super hi-vision”, dar încă nu este clar care companii de transmisie vor susţine iniţiativa, în afară de NHK din Japonia şi Rai din Italia.

Potrivit sursei citate, va apărea şi o nouă tehnologie în televiziune: Mini-LED. Aceasta implică utilizarea unor diode mai mici decât în ​​mod normal care vor lumina pixelii ecranului. Acest lucru permite să existe zone de iluminare mai distincte şi diferenţieri mai clare între lumină şi întuneric. Noua tehnologie nu va produce negrul profund al OLED şi nu se va potrivi cu tehnologia microLED, unde diodele sunt atât de mici încât pot fi alocate pixelilor în mod 1:1, dar ar trebui să ofere o imagine HDR impresionantă la un preţ relativ accesibil.

În materie de inteligență artificială și roboţi, Star Labs, divizie a Samsung, prezintă Neon, descris ca un „om artificial”. Alte detalii nu au fost făcute publice, dar a fost confirmat faptul că nu este destinat să înlocuiască asistentul virtual al firmei, Bixby. Picnic va prezenta o maşină care poate pregăti până la 300 de pizza pe oră, fiecare cu un set personalizat de topping-uri, controlată de o aplicaţie. Start-up-ul are ambiţii de a se extinde în sandvişuri, salate şi tortillas în curând.

Pe de altă parte, MarsCat, de la Elephant Robotics din China, este un amestec de felină cu robo-câinele Aibo de la Sony, care se poate juca cu jucării, recunoaşte vocea proprietarului şi chiar poate interacţiona cu pisicile reale. Tombot promovează un căţel robot labrador. Maşina, sensibilă la atingere, este destinată persoanelor în vârstă şi altora care vor un animal de companie, dar nu pot interacţiona cu un animal adevărat. Tombot a fost conceput de echipa din spatele Muppets şi este cu siguranţă drăguţ, dar limitat în funcţii.

În domeniul transporturilor, unul dintre dispozitivele concept care vor atrage toate privirile va fi o bicicletă care merge pe apă. Inventată de o companie din Noua Zeelandă, Manta5 Hydrofoil are o baterie care permite folosirea vehiculului aproape un ceas. Pedalele bicicletei acţionează o elice, iar în locul roţilor există elemente asemănătoare cu aripile. Bicicleta poate atinge o viteză de 20 de kilometri pe oră. Nu este însă pentru orice buzunar – un astfel de model se cumpără numai cu precomandă și costă 5.800 de lire sterline.

Urban Exploration – Such epic views to be seen whilst riding around ? #florida #foiling #urbanmobility

Publiée par Manta5 Hydrofoil Bike sur Jeudi 26 décembre 2019

Un înlocuitor de carne bazat pe plante a fost lansat la Las Vegas de unul dintre principalii producători de „carne alternativă”, Impossible Foods, firma din spatele Impossible Burger, care vrea să ajungă la un public global cu cea mai recentă masă vegetariană, prezentată la târgul CES, anunţă BBC, citat de Mediafax.

Una dintre cele mai neașteptate premiere în domeniul auto ale expoziției tehnologice din acest an a avut loc la standul unei companii care nu a produs niciodată automobile. Alături de televizoare, console de jocuri și alte gadget-uri, compania japoneză Sony a prezentat o mașină electrică. Sedanul botezat VISION-S a fost creat în colaborare cu austriecii de la Magna Steyr, în proiect fiind implicaţi şi alţi giganţi precum Nvidia, Continental, Bosch, ZF și Qualcomm, potrivit autoblog.md. În linii mari, Sony a folosit această „platformă” doar pentru a prezenta componente electronice și software-ul avansat care funcţionează pe bază de inteligență artificială.

De asemenea BMW, Mercedes-Benz, Hyundai şi Nissan se numără printre producătorii auto care vor prezenta noi concepte în cadrul CES 2020. Honda a spus că îşi va dezvălui propriul asistent virtual, care poate fi activat cu cuvintele „OK Honda”. LG va prezenta WebOS Auto, un sistem de operare pentru maşinile conectate la internet, care se bazează pe sistemul de televiziune inteligent al companiei, dar va face faţă concurenţei operatorilor Apple Carplay şi Android Auto.

Consumer Electronics Show 2020 este amenajat pe o suprafaţă impresionantă, echivalentă cu 50 de terenuri de fotbal, loc suficient pentru exponate care mai de care mai inedite.

credit foto: Chrome Unboxed