Cea mai nouă versiune a sistemului de operare pentru dispozitivele iPhone ale companiei Apple a fost prezentată în cadrul evenimentului anual, WWDC 2019 și anume vorbim despre Apple iOS 13. Vicepreședinteledin cadrul departamentului Software Engineering al companiei Apple, Craig Federighi, a declarat despre iOS 13 că este „următoarea mare lansare pentru iOS” care va oferi o varietate de îmbunătățiri sistemului de operare. În cele ce urmează veți găsi informații despre caracteristicile noului iOS 13.

Performanță îmbunătățită

Ca și în cazul actualizării de anul trecut, iOS 12, Apple pune un accent deosebit în acest an asupra îmbunătățirii performanțelor, în special pentru dispozitivele mai vechi. Compania se pare că a depășit problemele sale anterioare în legătură cu implementarea noilor versiuni ale iOS care au avut ca rezultat încetinirea modului de operare al dispozitivelor. Și cu toate că pe moment acest lucru nu se poate verifica , cu siguranță performanțele oferite de Apple vor putea fi observate în momentul în care vor apărea pe piață telefoanele inteligente cu iOS 13. Totodată în ce privește noua actualizare a iOS, Apple afirmă că prin intermediul funcției Face ID de exemplu, dispozitivul se va debloca cu 30% mai repede și mai mult decât atât aplicațiile se vor lansa de două ori mai repede în cazul iOS 13.

Dark Mode

Aceasta este probabil cea mai mare schimbare anticipată și cea mai mare actualizare din punct de vedere vizual a sistemului iOS, încă de când a fost introdus designul software-ului actual în iOS 7. iOS 13 oferă în cele din urmă un adevărat dark mode la nivel de sistem. Iar pentru ca acesta să fie integrat mult mai bine, toate aplicațiile Apple, dar și notificările au parte de o nouă gamă de culori, care se potrivește mult mai bine cu dark mode.

Funcția Swipe pentru tastatură

Apple își actualizează propria tastatură cu o caracteristică nouă. Funcția swipe pentru tastatură este cunoscută de cei care au mai folosit Swift Key, Swype sau Gboard până acum. Această nouă caracteristică nu este considerată cel mai mare upgrade, dar reprezintă o noutate pentru tastatura actuală.

Aplicația Reminder

Pentru iOS 13, Apple reface în totalitate aplicația Reminder la care se adaugă filtre noi precum „Today”, „Scheduled”, „Flagged”, „All”. Bineînțeles la toate acestea se mai adaugă și un aspect complet nou al aplicației. De asemenea compania a introdus funcții AI prin care veți putea să etichetați persoane din lista de contacte și mai ales să programați când doriți ca aplicația să vă reamintească de evenimentele notate. De asemenea a dispărut textura ciudată, asemănătoare hartiei, care a fost prezentă încă de la prima versiune de iOS.

Actualizări pentru E-Mailul Apple, Notes și Safari

Actualizarea acestora se poate rezuma astfel: Note are parte de o nouă modalitate de vizualizare a galeriei, ceea ce vă permite să puteți vizualiza toate notele în același timp. În ceea ce privește Safari, noua actualizare îți poate da ocazia de a seta moduri preferențiale pentru site-urile web. Iar în cazul Apple Mail, acesta a fost setat pentru a obține o nouă formatare tip desktop.

Apple Maps

În privința hărților, compania Apple a reconstruit aplicația și în același timp a îmbunătățit-o cu date mult mai cuprinzătoare pentru hărți, dar și cu un mod nou ce poate fi similar cu Google Street View. De asemenea această aplicație va fi lansată în SUA până la sfârșitul acestui an, iar la nivel internațional va fi disponibilă până în 2020.

Noile protocoale de securitate

Fiind o parte importantă a conferinței din acest an, Apple a lăsat la alegerea utilizatorului opțiunea de a da sau nu acces unei aplicații la datele locației dispozitivuluia, astfel sistemul de operare va bloca accesul la acele informații până în momentul în care o aplicație va avea nevoie de ele ca să funcționeze.

A fost lansată o nouă funcție “Sign in with Apple” pe care o pune la dispoziția dezvoltatorilor pentru conectarea la aplicații și alte servicii. Ba mai mult decât atât, utilizatorii se pot conecta prin intermediul funcției Face ID și vor putea crea un cont nou pentru un anumit serviciu fără să dezvăluie informații personale.

Conturile Apple vor putea, de asemenea, să creeze automat adrese de e-mail private, pe baza aplicațiilor utlizate, care să trimită mesajele către adresa de e-mail reală, împiedicând accesul aplicațiilor la aceasta.

Imagini de profil

Ceea ce este interesant este faptul că de această dată noul iOS 13 are imagini de profil pentru contacte de tip WhatsApp, cât și Facebook Messenger. Mai exact gigantul Apple va face ca smartphone-ul să arate ca în demo-urile produsului și anume toate persoanele de contact să aibă nume proprii, dar și imagini. Tot în acest scop puteți utiliza și Memoji-uri ca și imagini de profil, având în vedere că sunt adăugate mult mai multe opțiuni pentru personalizarea Memoji. Totodată Memoji vor putea fi utilizate ca emoji personalizate în aplicații preinstalate ca de exemplu Mail sau aplicații ale devoltatorilor, spre exemplu WeChat.

Noi instrumente de editare video și foto

Noul iOS 13 aduce și posibilitatea de a vă edita fotografiile într-un stil profesionist și pentru prima dată vă veți putea edita și videoclipurile. În ceea ce privește editarea, aveți la îndemână elemente precum evidențieri, umbre, strălucire, contrast, saturație, claritate, dar și posibilitatea de a reduce zgomotul din fotografiile și videoclipurile realizate. Și bineînțeles aplicația Photos are o nouă interfață pentru utilizatori și în același timp poate elimina conținutul duplicat, sau poate ordona conținutul de exemplu prin eliminarea diferitelor capturi de ecran.

Find My

În noul iOS cele două aplicații “Find My Friends” și “Find My iPhone” au devenit o nouă aplicație combinându-le pe cele două. Noua aplicație se numește “Find My” și vă permite să căutați un dispozitiv chiar dacă nu este conectat la internet, utilizând semnalul bluetooth care interferează cu alte dispozitive Apple aflate în apropierea celui pierdut. De altfel acest procedeu este criptat “end-to-end” și nu ar trebui să afecteze utilizarea datelor, durata de viață a bateriei sau confidențialitatea.

Stocare externă

Un alt lucru pe care îl putem nota este legat de posibilitatea pe care o are iOS 13 de a descărca diferite fișiere de pe carduri SD sau dispozitive de memorie USB pentru a le putea importa în Fișierele dispozitivului.

Dezvoltatorii pot accesa veriunea beta a noului sistem de operare iOS 13, iar în luna iulie și utilizatorii pot testa această versiune beta. Versiunea finală pentru utilizatori va fi lansată în toamnă sau în momentul în care vor apărea pe piață noile dispozitive ale companiei.

credit foto/video: apple.com, iLounge