În cadrul evenimentului său anual, WWDC, Apple a anunțat lansarea unei serii de actualizări software pentru familia de dispozitive ale companiei, inclusiv iPhone, iPad, Mac, laptopuri, Apple TV, dar și Apple Watch. Totodată în cadrul evenimentului WWDC 2019, Apple a anunțat și noul Mac Pro, fiind un dispozitiv foarte puternic și care nu a mai beneficiat de un upgrade din anul 2013.

iOS 13 – Dark Mode și aplicații actualizate

iOS 13 este cea mai nouă versiune a sistemului de operare al companiei Apple dedicat smartphone-urilor. Dintre cele mai importante caracteristici prezente în noul iOS menționăm “Dark Mode” prin care avem opțiunea de a schimba culoarea meniurilor în nuanțe întunecate, tastatura primește funcția “swipe” pentru mesaje prin care utilizatorii vor putea scrie cuvinte fără a ridica degetul de pe ecran și va putea sugera contacte atunci când împărtășiți lucruri cu cei cărora le trimitei cel mai des mesaje. Aplicația pentru muzică aduce și un mod liric care arată cuvintele live alături de cântec. Memoji primesc mai multe instrumente de personalizare, dintre care amintim de opțiuni de machiaj, coafuri și alte accesorii.

Cât despre Memento-uri, dacă etichetați pe cineva într-un memento, veți primi, de asemenea, acel memento data viitoare când veți trimite un mesaj persoanei respective atunci când este momentul să discutați despre ceea ce ați notat anterior. O altă actualizare importantă este legată de Google Maps, acest serviciu oferind o hartă mai detaliată și de asemenea prezintă acum o scurtătură pe pagina de lansare a aplicației care arată locurile preferate și colecția de locații salvate. De altfel în momentul în care veți alege o locație va apărea o fotografie “street view” pe care o puteți mări și vă puteți uita de jur împrejur având o vedere de 360 de grade.

Și aplicația Fotografii are parte de o actualizare importantă. Și anume un nou mod de sortare pe care o veți putea realiza pe zile, luni și ani, astfel încât să puteți răsfoi mai ușor imaginile sortate după cronologie. Astfel veți avea o parte de vizualizare mult mai rapidă și eficientă a pozelor.

Dezvoltatorii pot accesa veriunea beta a noului sistem de operare iOS 13, iar în luna iulie și utilizatorii pot testa această versiune beta. Versiunea finală pentru utilizatori va fi lansată în toamnă sau în momentul în care vor apărea pe piață noile dispozitive ale companiei.

Noile protocoale de securitate pentru activitățile HomeKit și aplicații

Datorită noilor actualizări veți putea să stabiliți dacă vă doriți sau nu ca aplicațiile să dea informații despre locație, astfel sistemul de operare va bloca accesul la acele informații până în momentul în care o aplicație va avea nevoie de ele ca să funcționeze. De asemenea Apple a realizat o caracteristică proprie prin care utilizatorii se pot autentifica, folosind funcția Face ID a dispozitivului, pentru a se conecta la diferite aplicații sau servicii. HomeKit are parte de noi protocoale de securitate, inclusiv un nou mod Secure Video prin care se criptează local înregistrările video înainte de a fi trimise în Cloud. De asemenea, Apple oferă 10 zile de înregistrare fără să pierdeți spațiul de stocare din iCloud. Același sistem de criptare va fi utilizat și pentru routere cu parteneri precum Linksys, Eero și Charter Spectrum.

Siri are parte de noi caracteristici

Siri are acum o nouă voce. În prezent asistentul vocal, Siri, este generat de o tehnologie neurală de tip “text-to-speech”, în locul înregistrărilor vocii umane utilizate până în prezent. De altfel există un suport extins pentru Siri și pe alte dispozitive Apple, de exemplu AirPod. De asemenea prin intermediul căștilor Bluetooth, Siri poate citi mesajele primite și mai mult decât atât vă permite să răspundeți imediat.

Prin intermediul HomePad, difuzorul poate recunoaște diferite voci pentru a le putea da răspunsuri personalizate. Totodată Siri primește noi actualizări în ce privește suportul CarPlay, care în prezent este compatibil cu aplicații precum Pandora și Waze. Ba mai mult decât Siri poate sugera scurtături automate bazate pe activitățile voastre și pe aplicațiile conectate, dar și pe dispozitivele inteligente de acasă.

iPad primește propriul sistem de operare

iPad-ul este recunoscut de Apple ca o platformă proprie, astfel transformând iOS în sistemul propriu specific pentru iPad. Modul Slide Over permite accesarea aplicațiilor prin tragerea în sus și spre lateral a acestora sau prin împărțirea ecranului afișând aplicațiile alăturate. De asemenea puteți împărți ecranul folosind aceeași aplicație, spre exemplu vizionarea simultană a două memento-uri sau două e-mailuri pentru a putea face trimitere de la unul la celălalt.

Prin urmare, acesta semănă mai mult cu MacOS, care are modalități de navigare prin vizualizarea coloanelor de fișiere și partajarea acestora în iCloud. iPad-urile au de acum suport pentru dispozitive de memorie USB sau pentru importarea datelor de la alte dispozitive prin cablurile USB conectate direct între iPad și dispozitivul respectiv. Există de asemenea noi gesturi prin care poți edita texte, cum ar fi apropierea sau depărtarea a trei degete pe un text pentru copiere, tăiere și lipire și prin glisare la stânga și la dreapta tot cu trei degete pentru a putea anula și reface.

MacOS Catalina

Noua versiune de MacOS este denumită Catalina, iar Apple aduce 3 noi aplicații în loc de iTunes. Astfel Apple împarte iTunes în trei aplicații separate pentru muzică, Podcasturi  și Televiziune. Un alt aspect important cu privire la aplicația Podcast, aceasta vă permite să căutați spectacolul și episodul în funcție de conținut și este similar cu ceea ce a anunțat Google în cadrul conferinței anuale a companiei de luna trecută. Atât aplicația Muzică, cât și cea pentru Televiziune dispun de mai multe pictograme colorate care vă permit navigarea conținutului în funcție de tipul acestuia și de recomandări.

Dispozitivele Mac au suport pentru iPad-ul că fiind cel de-al doilea afișaj, astfel oferind o soluție pentru cei care doresc un touchscreen pe MacBook. De precizat faptul că trebuie să dețineți două produse Apple pentru a putea realiza acest lucru. Iar această caracteristică se numește Sidecar. iPad-ul poate fi conectat atât prin cablu, cât și prin conexiune wireless.

Atât iOS cât și macOS vor oferi în curând controlul vocal care vă va permite să controlați multiple acțiuni, de la deschiderea aplicațiilor și ajustarea volumului, dar și alte acțiuni cum ar fi editarea textului. Dictările sunt procesate local pe dispozitiv fără să trimită nici un fel de informație vocală către iCloud.

O nouă aplicație “Find My” vă va permite să căutați un dispozitiv chiar dacă nu este conectat la internet, utilizând semnalul bluetooth care interferează cu alte dispozitive Apple aflate în apropierea celui pierdut. Compania a lansat Project Catalyst, fiind o platformă care permite dezvoltatorilor să folosească aplicațiile iPad pe dispozitivele Mac.

Tehnologii revoluționare pentru dezvoltatorii de aplicații

În cadrul conferinței Apple a dezvăluit câteva tehnologii inovatoare care vor permite crearea de noi aplicații puternice de către dezvoltatori mai ușor și mai rapid. SwiftUI este o platforma de dezvoltare revoluționară care face ca realizarea interfețelor aplicațiilor să fie mult mai simplă, utilizând platforma Swift. ARKit 3, RealityKit și Reality Composer sunt instrumente avansate concepute pentru a facilita dezvoltatorilor să creeze experiențe AR atractive pentru aplicațiile utilizatorilor cât și în mediul de afaceri. Noile instrumente și API-urile simplifică foarte mult procesul de transfer al aplicațiilor de pe iPad pe Mac. Iar actualizările pentru Core ML și Create ML permit dezvoltarea aplicațiilor mai puternice și în același timp simplificate prin intermediul tehnologiei machine learning.

Lansarea noului dispozitiv Mac Pro

În cadrul conferinței anuale, Apple a anunțat noul dispozitiv Mac Pro, care este de fapt o reproiectare a modelului din 2013, adăugând componente foarte performanțe și extrem de scumpe. Prin urmare a fost schimbat designul, unitatea fiind acoperită cu o ramă din oțel inoxidabil care poate fi ridicată cu ajutorul unui mâner. Interiorul este modular și ar trebui să facă mai simplă schimbarea componentelor în cazul unui upgrade.

Mac Pro deține un processor Intel Xeon cu până la 28 de nuclee și până la 1,5 TB de memorie, 6 sloturi pentru extensia memoriei, 8 sloturi PCI, 3 porturi Thunderbolt, 2 porturi USB-C, dar și 2 porturi USB-A. De asemenea suportă AMD Radeon Pro 580X sau Radeon Pro Vega II și mai mult decât atât poate fi configurat pentru a putea utiliza 2 plăci video Vega II.

Monitorul are un ecran LCD cu diagonala de 32″, cu un afișaj Retina 6K și un raport de contrast de 1.000.000:1. Prin urmare acest ecran este denumit „Extreme Dynamic Range” sau XDR la care se pot conecta până la 6 ecrane de până la 120 de milioane de pixeli de afișaj. Mac Pro care are un Intel Xeon cu 8 nuclee, 32GB de memorie, un SSD de 512GB va avea un preț de aproximativ 6.000 de dolari, iar Pro Display XDR va avea un preț de circa 5.000 de dolari. De altfel Mac Pro va putea fi disponibil din această toamnă.

TVOS oferă suport pentru mai mulți utilizatori

În cazul tvOS acesta a primit suport pentru noile servicii TV pe care compania le-a anunțat în luna martie a acestui an. De asemenea oferă o pagină de pornire reproiectată care poate face lucruri similare cu cele pe care le veți putea găsi la serviciul UX de la Amazon pentru Fire TV și Twitch . Printre altele, noul tvOS oferă suport pentru mai mulți utilizatori și de asemenea poate afișa recomandări personalizate atât pentru emisiuni cât și pentru muzică în funcție de conținutul vizualizat. Un lucru inedit este acela că de acum versurile vor fi afișate împreună cu melodia exact ca la iOS13.

WatchOS beneficiază de propriul App Store

Noua actualizare pentru watchOS 6 va aduce, de asemenea, propriul App Store prin care veți putea căuta cu ajutorul lui Siri, scribble, dar și dictare vocală. Printre aplicațiile care apar pe dispozitiv se numără aplicații de calcul, aplicație pentru memento-uri vocale și de asemenea există și actualizări pentru Sănătate și Fitness. Totodată există o aplicație pentru nivelurile de zgomot care sunt indicate prin măsurarea decibelilor din încăpere și care vă poate da un avertisment în cazul în care petreceți mult timp într-o cameră în care zgomotul vă poate afecta auzul. Ba mai mult decât atât această funcție va fi pusă la dispoziție și pe aplicația de sănătate de pe iPhone.

credit foto: The Verge, Innovation Village, Business Today