Sâmbătă, 14 aprilie, 2019 a avut loc zborul de test pentru Stratolaunch, cea mai mare aeronavă din lume, în California, deasupra deşertului Mojave, informează AFP, citat de adevărul.ro. Stratolaunch are o lungime de 73 de metri, iar anvengura aripilor este de 117 metri. Pe de altă parte greutatea acestui gigant este de 227 de tone și mai mult decât atât functionează cu șase motoare similare celor de la Boeing 747. Trebuie să specificăm faptul că rezervoarele lui Stratolaunch au o capacitate de 113 tone de combustibil. Uriaşa aeronavă este destinată transportării unei rachete la limita dintre atmosfera terestră şi spaţiu, de unde va fi lansată pentru a pune pe orbită sateliţi.

Pentru a se putea face testele necesare până acum, dar și verificările, avionul a realizat până sâmbătă doar deplasări repetate pe pistă. Lansarea pe orbită a sateliților cu ajutorul acestei aeronave are ca scop dezvoltarea și furnizarea serviciilor de internet pe tot globul și de asemenea avantajate vor fi și comunicațile. Stratolaunch a fost creat pentru a oferi o soluţie versatilă de a pune sateliţi pe orbită, comparativ cu lansările verticale.

Printre multe altele, Stratolaunch a putut avea  o viteză de 74 de kilometri la oră (pentru deplasările pe pistă)și totodată dispune de 28 de roți. Acest gigant avion este realizat de către compania Scaled Composites, cu scopul bine definit de a oferi o varinată inovatoare de a lansa sateliții pe orbită. De specificat faptul că această aeronavă fată de cele obișnuite are nevoie de o pistă lungă pentru a putea decola.

În cazul zborului demonstrativ, avionul a prins o viteză maximă de aproximativ 304 kilometri pe oră, a avut o durată de două ore și jumătate, iar altitudinea la care s-a zburat a fost de circa 5.182 de metri. Potrivit sursei citate, Jean Floyd, CEO al companiei Stratolaunch, a declarat:

„A fost un zbor fantastic. Zborul de astăzi duce mai departe misiunea noastră de a furniza o alternativă flexibilă la sistemele de lansare bazate la sol”

De asemenea, conform datelor, Stratolaunch a fost finanțat de către cofondatorul Microsoft, Paul Allen, având în vedere intrarea pe piață pentru plasarea de sateliți mici pe orbită. Însă acesta a murit în octombrie 2018, iar viitorul pentru Stratolaunch este unul incert.

credit foto/video: stratolaunch.com