Toți cei din industria auto încearcă să-și valorifice la maxim vânzările de SUV-uri, de la mărci cu vechime precum Ford până la participații de lux de lungă durată precum Lamborghini, Bentley, Rolls-Royce, chiar Ferrari. Rezultatul fiind acela că este mai greu ca niciodată să te distingi în mulțime. Deci, ce a făcut BMW? A făcut un SUV pe care cu greu îl puteți vedea.

Potrivit The Verge, la Salonul Auto de la Frankfurt de luna viitoare, BMW va afișa o versiune unică a viitorului SUV X6 din generația a treia, care a fost complet acoperit cu vopsea Vantablack, în care nanotuburi de carbon sunt folosite pentru a crea una dintre cele mai întunecate substanțe de pe Pământ.

BMW a contactat Surrey NanoSystems, compania care a realizat Vantablack acum câțiva ani, pentru a acoperi unul dintre noile sale SUV-uri X6 într-o versiune mai nouă a substanței numită VBX2. Această variantă Vantablack are cel mai mare grad de absorbție a luminii, materialul rămânând „super negru”, potrivit lui Ben Jensen, fondatorul companiei Surrey NanoSystems.

În timp ce Jensen spune că ar trebui să permită ochilor și creierului uman să proceseze anumite informații de profunzime, X6 Vantablack arată ca o reprezentare bidimensională a unui SUV în fotografiile de presă sau o redare nereușită a fanilor. De asemenea, ajută în mod convenabil BMW să își afișeze noua grilă de iluminare.

Cu toate acestea, X6 Vantablack este probabil să atragă privirile la salonul auto de la Frankfurt, vopseaua fiind de-a dreptul hipnotizantă. Hussein Al-Attar, designerul X6, a afirmat într-un interviu că Vantablack ar putea deveni o opțiune de vopsea reală pe noul SUV, pentru că „șoferii X6 sunt printre cei mai extrovertiți și liberi clienți ai noștri”. Acest lucru pare puțin probabil, dar dacă BMW ar merge mai departe în această direcție, vopseaua Vantablack ar distinge cu siguranță SUV-ul de domeniul aglomerat al concurenței.

 

Ce este Vantablack?

Vantablack (Vertically Aligned Nano Tube Array) este alcătuit din nanotuburi de carbon, care sunt mici cilindri de carbon cu pereți subțiri ca un atom. Aceste structuri absorb lumina care atinge suprafața prin capturarea fotonilor până când sunt aproape complet absorbiți, lumina fiind continuu refractată între nanotuburi până când se transformă în căldură. Acest lucru face ca privitorul să fie confuz, având senzația aplatizării obiectelor 3D. Fără nicio reflecție care să ne ghideze, pare doar o gaură în spațiu.

Nanotuburile de carbon au și alte aplicații practice dincolo de Vantablack. De asemenea, ne pot ajuta să consolidăm echipament sportiv și să vizualizam galaxii îndepărtate și stele care nu ar putea fi remarcate altfel din cauza luminii generate de Soare. Nanotubing-ul a fost apreciat ca un material surprinzător încă de la descoperirea sa, datorită conductivității termice și electrice ridicate combinate cu o rezistență mecanică mare. Între timp, producerea de nanotuburi a dus la accidente fericite precum descoperirea unuia dintre cele mai negre materiale de pe Pământ.

credit foto: motor1.com