Dezvoltatorul de procesoare pentru terminale mobile ARM a întrerupt relațiile comerciale cu Huawei, punând în pericol capacitatea companiei chineze de a-și crea propriile procesoare. Potrivit BBC News, angajații ARM au fost instruiți să oprească “toate contractele active, serviciile de suport și orice angajamente în așteptare” cu Huawei din cauza interdicției comerciale a Statelor Unite.

Conform decretului emis de Casă Albă prin care guvernul federal are puterea de a bloca achizițiile de tehnologie străină, considerată a fi o amenințare la adresa securității, în urmă cu câteva zile Google a anunțat că a retras licența companiei Huawei de a utiliza sistemul de operare Androidde asemenea Intel, Qualcomm și alți furnizori au hotărât să rupă relațiile comerciale cu compania chineză, această decizie fiind cu efect imediat.

Statele Unite au interzis companiilor americane să facă afaceri cu gigantul chinez de telecomunicații fără permisiunea guvernului american, dar ARM are sediul în Marea Britanie și este deținută de grupul japonez SoftBank.

ARM este preocupat de faptul că este afectat de interdicția SUA, printr-un memo intern care arăta că design-urile chip-urilor conțin și “tehnologie de origine americană”. ARM dezvoltă câteva modele de procesoare în Austin, Texas și San Jose, California, care ar putea să o plaseze sub restricțiile SUA . Această interdicție este cu mult mai gravă decât toate celelalte, fiindcă o mare parte din tehnologia pe care o produce Huawei are la bază o licență pentru folosirea arhitecturii ARM. Fără acces la această arhitectură, compania nu va mai avea cum să producă procesoare la divizia sa HiSilicon, ce realizează chipset-urile Kirin regăsite în aproape toate telefoanele Huawei.

“ARM respectă cele mai recente restricții stabilite de guvernul Statelor Unite și are discuții în derulare cu agențiile guvernamentale americane pentru a ne asigura că ne conformăm situației”

A afirmat un purtător de cuvânt al compniei ARM într-o declarație către TheVerge.

“ARM apreciază relația cu partenerul nostru vechi HiSilicon și sperăm că vom rezolva rapid această chestiune”.

Potrivit sursei citate, un purtător de cuvânt al companiei Huawei afirmă:

“Noi apreciem relațiile noastre strânse cu partenerii noștri, dar recunoaștem presiunea sub care se află unii dintre aceștia, ca urmare a deciziilor motivate politic”

Acesta a mai adăugat:

“Suntem încrezători că această situație regretabilă poate fi rezolvată și prioritatea noastră rămâne să continuăm să livrăm tehnologie și produse de primă clasă pentru clienți noștri din toată lumea.”

Pe de altă parte, Microsoft pare să se alinieze companiilor din domeniul tehnologiei din SUA care respectă noul decret al președintelui Trump care presupune întreruperea relațiilor comerciale cu companiile din domeniul tehnologiei din China, potrivit sursei citate. Așa cum am menționat, Google a retras licența de Android a companiei Huawei, însă Microsoft nu a declarat dacă va mai acorda companiei licența pentru Windows. Reprezentanții presei au contactat de mai multe ori compania Microsoft pentru a comenta această situtie, însă reprezentanții acesteia au refuzat de fiecare dată să dea declarații.

Modelul MateBook X Pro, de la Huawei este unul dintre cele mai bune laptopuri care operează cu Windows, disponibile în SUA, dar fără o licență Windows, nu mai este o alternativă viabilă la MacBook Pro de la Apple sau la HP Spectre x360 și chiar la gama proprie de laptopuri Microsoft Surface. Se pare că Microsoft s-a oprit din vânzarea acestui model în magazinele online ale companiei.

Potrivit informațiilor deținute de TheVerge, magazinele Microsoft pun acum la vânzare numai produsele MateBook X Pro rămase în stoc.

În cazul în care Microsoft va retrage licența de Windows va fi afectată de asemenea infrastructura de servere Huawei. Microsoft și Huawei operează ambele o soluție de cloud hibridă pentru platforma Microsoft Azure, utilizând servere Huawei certificate de Microsoft.

În timp ce Huawei beneficiază în momentul de față de o licență temporară de 90 de zile pentru a furniza actualizări de software pentru telefoane Android și pentru a menține “funcționarea continuă a rețelelor și echipamentelor existente”, aceasta nu pare să se aplice și licențelor de Windows pentru laptopuri.

Oricum, în cazul în care interdicția se extinde mai departe, ar putea afecta serios compania Huawei. ZTE a trebuit să întrerupă operațiunile anul trecut, după ce SUA i-a aplicat interdicții comerciale pentru încălcarea sancțiunilor asupra Iranului și a Coreei de Nord, lăsând compania chineză să se confrunte cu probleme grave. În cele din urmă, SUA a ridicat interdicția după trei luni, însă reputația și brandul ZTE au fost grav afectate.

credit foto: Gadgetbyte Nepal