AMR este proiectantul pentru toate cipurile pe care le găsim în smartphone-urile din prezent și de asemenea furnizorul patentelor pentru seturile de instrucțiuni ale acestora către companiile producătoare de cipuri. De curând aceștia au dezvăluit cel mai nou set de schițe pentru cipuri premium care vor fi prezente în terminalele mobile de ultimă generație începând de anul viitor. Acestea cuprind două componente principale.

Mai exact vorbim despre nucleul procesorului Cortex-A77 și componenta grafică Mail-G77. Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că noul model A77 reprezintă o îmbunătățire cu 20% a performanței IPC (instructions per clock), care ajută la accelerarea și îndeplinirea sarcinilor complexe. De altfel cele mai multe modele de tipul system-on-a chip (SOC), cum ar fi cele de la Qualcomm, Apple și Samsung, funcționează cu două sau patru nuclee precum Cortex-A77 și în paralel un pachet de nuclee mai eficiente din punct de vedere energetic pentru sarcini de bază.

Având în vedere că fiecare nucleu A77 este considerabil mult mai puternic decât predecesorii lui, AMR oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește proiectarea și mai mult decât atât am putea vedea cipuri de înaltă performanță cu doar două nuclee “de putere”, ceea ce permite îmbunătățirea celorlalte componente ale modelelor SOC care în prezent includ soluții AI personalizate și hardware pentru procesare foto.

Reprezentanții companiei ARM afirmă că noul Cortex-A77 are “performanțe comparabile cu cele ale laptopurilor din segmentul mainstream din prezent” și speră că mai multe companii îl vor implementa pentru a extinde oferta de laptopuri și computere portabile care se bazează pe tehnologia ARM, având sistem de operare Windows.

În ce privește componenta grafică Mali-G77 există o arhitectură nouă numită Valhall și vine cu îmbunătățirea performanțelor cu până la 40%. Eficiența energetică obținută din îmbunătățirea microarhitecturii poate avea parte de o creștere de 30% și o densitate a performanței mai mare cu 30%, permițându-le dezvoltatorilor de cipuri să beneficieze mai multă putere într-un spațiu mai mic.

De altfel această evoluție a noilor modele de procesoare ARM se datorează și faptului că se dorește facilitarea adoptării tehnologiei 5G, Internet of Things (IoT – concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte), AI precum și tehnologia de transport autonom, însă toate acestea trebuie să beneficieze de cele mai rapide și mai eficiente cipuri, acestea fiind cele pe care ARM le proiectează la momentul de față.

De anul viitor vor apărea pe piață smartphone-uri, taplete și laptop-uri care vor avea noul model Cortex-A77 și Mali-G77. De altfel rămâne întrebarea dacă ARM vor relua relațiile comerciale cu Huawei, sau acestea vor rămâne blocate așa cum se află în prezent.

credit foto: ARM.com