În urma deciziei luate de către Curtea Supremă a Statelor Unite privind faptul că utilizatorii pot da în judecată compania Apple de monopolizare a pieței aplicațiilor software pentru iPhone, Apple s-a decis să răspundă acestor acuzații. Deoarece se confruntă atât cu un proces antitrust cu implicații enorme, cât și cu o anchetă oficială a UE asupra practicilor companiei în ce privește platforma App Store, Apple se apără public în prezent împotriva Spotify și a altor critici ai magazinului de aplicații online al companiei. În acest sens Apple a prezentat pe pagina oficială o apărare a practicilor companiei cu privire la platforma App Store.

Printre companiile care au formulat plângeri cu privire la practicile anticoncurențiale ale companiei Apple se numără și Spotify. Aceștia reclamă o taxă de 30% pe care compania Apple o percepe furnizorilor de servicii bazate pe conținut pentru a utiliza sistemul de achiziție în aplicații Apple (IAP).

„Astăzi, App Store este mai vibrant și mai inovator decât oricând, oferind oportunități egale dezvoltatorilor de a-și livra aplicațiile și serviciile pe iPhone, iPad, Mac, Apple TV și Apple Watch. Suntem mândri de magazinul pe care l-am construit și de modul în care l-am construit”.

A afirmat Apple potrivit paginii publicate pe site-ul oficial al companiei prin care își apară “principiile și practicile” sale.

„Colectăm doar un comision de la dezvoltatori atunci când un bun sau un serviciu digital este livrat printr-o aplicație. 

De asemenea, ne pasă de calitate mai mult decât de cantitate și de încrederea în tranzacții. De aceea, chiar dacă alte magazine au mai mulți utilizatori și mai multe descărcări de aplicații, App Store câștigă mai mulți bani pentru dezvoltatori.

Utilizatorii noștri au încredere în Apple – și această încredere este esențială pentru funcționarea unui magazin echitabil și competitiv în ce privește distribuția aplicațiilor dezvoltatorilor”.

A adăugat compania.

De asemenea această inițiativa a companiei Apple vine înaintea conferinței anuale a dezvoltatorilor din Silicon Valley care va avea loc săptămâna viitoare. La începutul acestei luni Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite a decis că utilizatorii pot da în judecată compania Apple de monopolizarea pieței aplicațiilor software pentru iPhone, reclamanții afirmând faptul că Apple percepe un comision de 30% dezvoltatorilor de software care îşi vând produsele prin App Store, interzice dezvoltatorilor să îşi vândă aplicaţiile în altă parte şi de asemenea joacă un rol important în stabilirea preţurilor.

Compania de tehnologie din Cupertino, California, a declarat, de asemenea, că a oferit o piață echitabilă pentru 20 de milioane de dezvoltatori în cadrul programului său “Apple Developer Program”.

Totodată de-a lungul timpului Apple a reușit să evite o mare parte din controlul antitrust cu care se confruntă și alte companii de tehnologie, în mare parte argumentând că nu dețin o poziție dominantă pe numeroasele piețe în care operează, indiferent că vorbim despre telefoane inteligente, laptopuri sau servicii de streaming de muzică.

credit foto: cotidianul.md