În ciuda tensiunilor existente între Statele Unite ale Americii și China, gigantul Apple își mută producția dispozitivelor Mac Pro din Statele Unite în China. Acest lucru a fost precizat în raportul realizat de către publicația Wall Street Journal, citând oameni familiarizați cu această problemă. Mișcarea vine într-o perioadă în care administrația Trump a amenințat că va impune noi taxe pentru a acoperi aproape toate importurile din China și a împins Apple și alți producători să-și facă produsele în Statele Unite în cazul în care doresc să evite noi tarife.

Săptămâna trecută, Apple a cerut celor mai importanți furnizorilor ai săi să evalueze implicațiile costurilor de a deplasa între 15% și 30% din capacitatea lor de producție din China în Asia de Sud-Est, potrivit unui raport Nikkei. Printr-un e-mail Tom Forte, analist în cadrul firmei de consultanță în domeniul financiar D.A. Davidson, a spus, potrivit Daily Mail:

„Dacă este adevărat, acest lucru îmi sugerează faptul că Apple are o mare încredere că SUA și China vor putea să-și rezolve disputa comercială și să realizeze acest lucru în viitorul apropiat”.

China este o piață cheie pentru compania Apple, precum și un centru de producție major pentru dispozitivele sale. Compania a obținut aproape 18% din veniturile sale totale datorită pieței din China în trimestrul încheiat în luna martie. Apple Mac Pro, fiind un calculator în valoare de 6.000 de dolari folosit de profesioniștii creativi, se confruntă cu o cerere în scădere, potrivit informațiilor apărute în Wall Street Journal, citat de Daily Mail.

Desktop-ul face parte din linia de produse Mac a companiei, care a reprezentat mai puțin de 10% din vânzările totale pe care Apple le-a avut în 2018. În 2018, Apple a vândut circa 18 milioane de produse Mac , în comparație cu aproximativ 218 milioane de iPhone-uri.

Un purtător de cuvânt al companiei Apple a afirmat, potrivit Daily Mail:

„Ca toate produsele noastre, noul Mac Pro este proiectat în California și include componente din mai multe țări, inclusiv Statele Unite. Asamblarea finală este doar o parte a procesului de fabricație”.

Decizia Apple coincide cu sfârșitul subvențiilor fiscale pe care le-a obținut pentru realizarea desktop-ului într-o fabrică din Texas condusă de un producător contractant, Flex Ltd, potrivit sursei citate.

„(Acest lucru) servește ca o reamintire că, în raport cu SUA, producția în China rămâne o alternativă la costuri mai mici și beneficiază de o infrastructură existentă, în comparație cu necesitatea de a reconstrui una în SUA”.

A adăugat Forte conform sursei citate.

Ba mai mult decât atât, Apple a făcut apel la firma Quanta Computer Inc pentru fabricarea calculatorului și astfel s-a început producția la o fabrică din Shanghai, potrivit raportului. Cu toate acestea compania Quanta nu a răspuns până în prezent la solicitările jurnaliștilor de a comenta această situație. De asemenea în raport a mai fost notat și faptul că acțiunile Apple au înregistrat o ușoară scădere, în prezent fiind la valoarea de 198,69 dolari.

credit foto: Macworld