În cadrul conferinței WWDC 2019, Apple a anunțat un nou Mac Pro, la aproape doi ani după ce a spus că va fi lansat și la șase ani după introducerea versiunii anterioare a Mac Pro. Acesta are un preț de pornire de aproximativ 6.000 de dolari pentru varianta cu procesor 8-core Intel Xeon 3.5GHz, cu 32GB RAM, 256GB SSD și grafică Radeon Pro 580X, existând multiple configurații disponibile ajungând până la 1.5TB de memorie RAM, grafică Radeon Pro Vega II Duo și procesor Xeon cu 28 de nuclee.

În plus, vor exista unități suplimentare și module de extensie care pot fi achiziționate separat, inclusiv Mac Pro Expansion Module (MPX Module) și Afterburner.

Ceea ce putem spune este faptul că noul Mac Pro este un calculator cu un preț ridicat care va atrage foarte puțini cumpărători. Astfel, potrivit macworld.co.uk, variantele de configurare ale sistemului sunt:

  • 8-core, 16 fire de execuție, 3.5GHz, 4.0GHz TB, 24.5MB cache, la prețul de 5.999 de dolari;
  • 12-core, 24 fire de execuție, 3.3GHz, 4.4GHz TB, 31.25MB cache;
  • 16-core, 32 fire de execuție, 3.2GHz, 4.4GHz TB, 38MB cache;
  • 24-core, 48 fire de execuție, 2.7GHz, 4.4GHz TB, 57MB cache;
  • 28-core, 56 fire de execuție, 2.5GHz, 4.4GHz TB, 66.5MB cache.

Cea mai performantă configurație pentru noul Mac Pro va costa peste 35.000 de dolari.

Din punct de vedere al design-ului, forma noului Mac Pro nu este cu mult diferită față de versiunea anterioară, fiind sub formă de dreptunghi. Dispune de un cadru din oțel inoxidabil și de o carcasă din aluminiu care poate fi ridicată manevrând un mâner care se află în partea superioară a acesteia pentru a oferi acces “la 360 de grade pentru fiecare componentă”, potrivit Apple. În partea din față și din spate a carcasei sistemul este prevăzut cu un grilaj care facilitează fluxul de aer pentru o răcire optimă. Grilajul are un design deosebit, textura și adâncimea acestuia fiind diferite de un model standard.

Puteți chiar să cumpărați roți care pot fi adăugate la noul Mac Pro, astfel încât să puteți deplasa dispozitivul cu ușurință. Mac Pro are, de asemenea, mânere pentru a ușura deplasarea și picioare pentru o mai bună stabilitate și răcire, toate acestea făcând parte din structura de oțel a sistemului.

Dimensiunile noului Mac Pro sunt 52.9cm x 45cm x 21.8cm, având o greutate de 18Kg.

Prețul ridicat al noilor sisteme Mac Pro este justificat de configurațiile oferite, beneficiind de componente puternice și posibilitatea de upgrade ulterior, acestea ajungând până la 1.5TB de memorie distribuită în 12 sloturi, cu până la 28 de nuclee de procesare și 56 fire de execuție ale procesorului din clasa workstation Intel Xeon și de asemenea până la 4 unități de procesare grafică folosind MPX Module. Aceste module nu se cuplează doar în sloturile PCIe primare ale sistemului, ci obțin și o lățime de bandă suplimentară și o putere de până la 500W prin porturile Thunderbolt 3 pe care Apple le-a adăugat la placa de bază.

Noul sistem este atât de puternic încât Apple a trebuit să-l echipeze cu o sursă de alimentare de 1,4 KW, iar pentru a asigura răcirea sistemului, necesită patru ventilatoare montate în carcasa.

Noul Mac Pro va fi disponibil începând din această toamnă.

credit foto: macworld.co.uk, Dezeen