În cadrul WWDC 2019, Apple a lansat monitorul Pro Display XDR alături de noul Mac Pro. Monitorul are un ecran LCD de 32″, fiind calibrat din fabrică cu rezoluție 6K Retina, de 6016 x 3384 pixeli. Monitorul prezintă o ramă îngustă de doar 9 mm care delimitează ecranul. Prețul unui astfel de monitor este de aproximativ 5.000 de dolari la lansare, iar suportul Stand Pro se va vinde separat pentru circa 1.000 de dolari.

Noul Pro Display XDR (extreme dynamic range) este dedicat profesioniștilor din mediul creativ, reprezentând o alternativă la monitoarele profesionale de studio. Are o gamă cromatică P3, suport pentru culori pe 10 biți, cu moduri de funcționare de referință încorporate, dar și reglarea automată a culorii True Tone de la Apple pentru lumina ambientală. Pro Display XDR este mai mare cu 40% față de monitorul iMac 5K și de asemenea are un strat antireflexiv și opțiunea mată numită “nanotex”.

Partea din spate a monitorului prezintă același tip de grilaj ca și la carcasa Mac Pro care facilitează fluxul de aer pentru o răcire optimă. Apple spune că ecranul permite afișarea imaginilor la 1.000 de nits de luminozitate indefinit și poate atinge un vârf de 1.600 nits, astfel ambele caracteristici ar putea ajuta la editarea conținutului HDR.

În ce privește suportul monitorului, acesta își poate regla înălțimea, unghiul de înclinație și totodată prezintă un braț contrabalansat care face afișajul să se simtă „fără greutate” așa cum spun cei de la Apple. Un alt lucru important este faptul că Stand Pro permite rotirea monitorului pentru modul portret. De asemenea datorită designului modular, acesta permite ecranului să se detașeze de Stand Pro pentru a oferi portabilitate, dar și posibilitatea de a se atașa la un adaptor VESA.

Iar pentru a se realiza conexiunea cu Mac Pro, Stand Pro utilizează un cablu Thunderbolt 3. Noul Mac Pro poate utiliza până la şase ecrane XDR în același timp, fiecare având o rezoluție 6K. Un aspect important este legat de faptul că Stand Pro este singurul suport magnetic pe care se poate monta acest super monitor, Pro Display XDR, fără a se utiliza un adaptor.

De altfel singura posibilitate “de rezervă” este utilizarea unui adaptor VESA, comercializat de Apple la prețul de aproximativ 200 de dolari. De asemenea nu se cunoaște dacă Apple va permite în cele din urmă și altor companii să realizeze alt suport magnetic care să se potrivească cu monitorul Pro Display XDR.

Standul Pro va fi disponibil pentru a fi comandat în toamnă, împreună cu Mac Pro și Pro Display XDR.

Pro Display XDR vine după mai mulţi ani în care Apple nu a mai livrat un display extern propriu, externalizand producția acestora companiei LG din 2016. Însă se pare că așteptarea a meritat iar noul monitor Apple reprezintă alternativa mult mai ieftină, având performanțe superioare celor din categoria monitoarelor profesionale de studio.

credit foto: TheVerge, DigitalTrends, TNW